Roşia Montană – un rezumat


GUEST POST (folclor de e-mail):

La Roşia Montană se vor utiliza 13000 de tone de cianuri pe an, pe când în toată industria minieră din Europa se utilizează 1000 de tone.

Acidul cianhidric are temperatura de fierbere-evaporare 26,8 grade Celsius, rezistă în aer timp îndelungat, iar deasupra iazurilor se formează nori de ioni de cianură, care sunt transportaţi de vânt, oamenii fiind expuşi la cianuri respirând aerul, bând apa, atingând solul care conţine cianuri sau consumând alimente din zonele afectate cu cianuri.

La Roşia Montană se vor utiliza 10000 de tone de dinamită pe zi şi patru munţi vor dispărea, cu sate, biserici, monumente istorice şi cu peisajele extraordinare cu tot, lăsând în loc 500 milioane de tone de steril.

Un baraj din arocamente va trebui să susţină 215 milioane metri cubi de cianuri şi metale grele, pentru eternitate.

La Roşia Montană va fi cel mai mare proiect de acest gen din lume, neexistând un precedent.

Roşia Montană a fost declarată zona monoindustrială de minerit, apoi au fost închise minele, alungând orice alţi investitori şi forţând oamenii să devină şomeri, pentru a-şi vinde proprietăţile către Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Metale identificate la Roşia Montană de un amplu studiu făcut încă din 1985: AUR– 1,5 grame pe tonă, ARGINT– 11, 7 grame pe tonă, ARSEN – 5000 grame pe tonă, TITAN – 1000 grame pe tonă, MOLIBDEN – 10 grame pe tonă, VANADIU – 2500 grame pe tonă, NICHEL – 30 de grame pe tonă, CROM – 50 grame pe tonă, COBALT– 30 grame pe tonă, GALIU – 300 grame pe tonă. Aceste probe şi rezultate se află în documentaţia pe care RMCG a cumpărat-o de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM).

Galeriile Romane, unice in lume, o posibilă sursă de venit din turism, vor fi distruse în totalitate.

Toate documentele referitoare la Proiectul Roşia Montană sunt ţinute secrete la cererea RMGC. Statul ţine populaţia în întuneric la cererea unei corporaţii.

Proiectul trimis de Guvern către Parlament este o lege specială, gândită cu scopul de a excepta acest proiect, declarat de utilitate publică, punct cu punct de la toate elementele de legislaţie care l-au ţinut în loc de-a lungul timpului.

Diverselor firme străine le este concesionată nu numai Roşia Montană, ci şi întregul patrulater aurifer din Munţii Apuseni, precum şi părţi întinse din Muntii Maramureşului şi ai Banatului. Roşia Montană este precedentul aşteptat de către acestea.

România nu are şi nu poate avea nici un fel de responsabilitate materială pentru neînceperea unui proiect datorată incapacităţii propunătorului de a respecta legea, deci toată povestea cu daunele uriaşe este propagandă.

Câteva mii de locuri de muncă pentru câţiva ani, cu asta se laudă guvernanţii după ce în 23 de ani au inchis mii de fabrici care ofereau sute de mii de locuri de muncă.

Unul dintre motivele pentru care actuala putere a câştigat alegerile a fost că se va opune Proiectului Roşia Montană.

Comisiei Naţionale de Arheologie şi altor instituţii le-a fost luată puterea de decizie şi li s-a dat un rol consultativ, pentru ca proiectul să meargă mai departe.

Statul Român nu câştigă 6 %, ci pierde 94 %.  6% se poate extrage şi prin vechile metode de minerit, mediul nu va fi afectat, iar celelalte 94 de procente vor rămâne în pamant, ale României.

Televiziunile din România şi presa scrisă ignoră sau denaturează informaţiile cu privire la acest proiect, majoritatea semnând contracte de publicitate exclusivă cu RMGC.

Statul Român a cedat gratis,  fără licitaţie, licenţa către compania Gabriel Resources, înfiinţată special pentru exploatarea de la Roşia Montană

Chiar dacă „ecologizările” vor fi făcute de către RMGC, costurile acestora vor fi deduse din profiturile (şi aşa teoretice) ale statului român. În condiţiile în care aceste lucrări vor fi efectuate de către RMGC, nu va exista niciun control asupra costurilor reale (cu riscul umflării facturii finale – o situaţie similară avem şi în cazul privatizarii Petrom, OMV evaluând factura la trei sferturi din preţul plătit la privatizare).

RMGC va fi reprezentantul desemnat al Statului român în procedura de expropriere a terenurilor necesare exploatării miniere. Cu alte cuvinte: toţi locuitorii Roşiei Montane care vor refuza săşi vândă proprietăţile vor fi daţi afară de pe pământurile lor, care vor reveni, după plata unei compensaţii aflate propriu-zis la bunul plac al Companiei, în concesiune spre exploatare unei alte entităţi private – Gold Corporation .

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: