Socialism = milogi


Folclor din e-mail-uri, dar, ca orice folclor, cu o mare doză de înțelepciune: 

„O posibilă temă de gândire pentru români, pentru tot ce am trăit și încă se mai trăiește aici: Cum se distruge o națiune. Doar cu psihologia maselor, bine cunoscută!

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar a picat odată o grupă întreagă. Acea clasă a insistat că socialismul este funcțional și că nimeni nu ar trebui să fie sărac și nimeni bogat, ci toată lumea egală.

Profesorul le-a spus: „OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor și fiecare va primi aceeași notă, astfel încât niciunul nu va pica și niciunul nu va primi nota 10.”
Dupa primul test, notele au fost adunate și împărțite la numărul de studenți, iar toți au primit câte un 8. Studenții care au studiat intens au fost supărați, dar cei care au învățat mai putin au fost bucuroși peste măsură. Cum cel de-al doilea test se apropia, studenții care studiaseră puțin au învățat și mai puțin, iar cei care studiaseră mai intens și-au spus că și ei vor o „pomană”, așa că și ei au studiat mai puțin. Media celui de-al doilea test a fost 6. Nimeni nu mai era fericit. Când s-a dat al treilea test, media notelor a fost 4. Notele nu au fost crescătoare fiindcă au apărut certurile, acuzațiile și ura, iar nimeni nu a vrut să învețe pentru beneficiul altuia.

Spre marea surpriză a tuturor studenților, toți au picat. Profesorul le-a spus că socialismul va pica în final deoarece, atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau va vrea să aibă succes.
Nu putea fi o explicație mai simplă.

Iată un scurt paragraf care sintetizează totul:
„Nu se poate legifera ca săracul să fie liber, iar bogatul în afara libertății. Ceea ce primește o persoană fără a fi muncit pentru aceasta trebuie produs de cineva, care, la rândul lui, nu primește pentru ceea ce a muncit.
Statul nu poate da cuiva ceva fără să fi luat mai înainte de la altcineva.
Când jumătate din populație vede că poate să nu muncească pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea și când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească pentru că alții sunt beneficiarii muncii lor, atunci acesta este sfârșitul oricărei națiuni.”


Reclame

3 responses to this post.

 1. Felicitari pentru articol! Mi-a placut mult.

  Răspunde

  • Posted by adriangagiu on 12 mai 2011 at 7:50 am

   Mulţumesc, dar ăsta e doar primit de la cineva, am şi originale (atenţie la imitaţii!).
   Voi de unde-i găsiţi pe ăia din pozele de pe site-ul vostru? :))

   Răspunde

 2. Salut! Ce zici de un link exchange cu ARFE.RO? Are PageRank 3 si aproape 2000 unici/zi. Contacteaza-ma te rog pe contact[at]arfe.ro daca te intereseaza. Mai multe detalii aici: http://arfe.ro/parteneri/

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: