Mitropolia Moldovei e apostată?


Întreb şi eu, nu dau cu parul. Arhiepiscopia Iaşilor a înfiinţat o bancă, numită ingenios Casă de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor, care dă împrumuturi cu o dobândă anuală de 6 %. Dar dacă e „ajutor”, de ce e cu dobândă? Când ajuţi o bătrână să treacă strada, îi iei dobândă sau o duci doi paşi înapoi dacă nu plăteşte?

A, e ajutor reciproc… Te „ajut” când ai nevoie de bani, dar mă „ajuţi” şi tu plătindu-mă pentru că te-am „ajutat” creştineşte, ce drăguţ! De fapt, această bancă mascată în CAR s-a înfiinţat în nov. 2010, la ideea mitropolitului Teofan, reactivând un alt „CAR” care a funcţionat până acum doi ani. Se pare că faimosul spirit antreprenorial al actualului patriarh Daniel, fost mitropolit al Moldovei, persistă la Iaşi.

Acum vine partea cea mai drăguţă. Din punct de vedere religios, cămătăria a fost iniţial considerată un păcat. Chiar la evreii antici, „Ieşirea” (22: 25), „Pentateuhul” (22:24) şi „Leviticul” (25: 35-37) interziceau să se ia dobândă, mai ales de la săraci sau pentru împrumuturile în alimente, precum şi de la străinii ce locuiau printre evrei. Unii profeţi (Ezechiel, 22:12) includeau perceperea de dobândă în aceeaşi categorie cu mita şi vărsarea de sânge. Totuşi, evreii îşi permiteau cămătăria faţă de ne-evrei („Deuteronomul”, 23: 20-1), iar ulterior au inventat modalităţi de a ocoli şi interdicţiile din „Talmud” faţă de perceperea de dobândă (stimulaţi şi de excluderea lor de către creştini de la profesiile onorabile).

Dobânda a fost interzisă şi de Evanghelii (Luca 6: 35) şi prin mai multe sinoade, fiind prost văzută şi de Biserică, întrucât e contrară carităţii, una din virtuţile creştine. Din 1179, Biserica catolică îi excomunica pe cei care percepeau dobândă. Toma din Aquino spunea că dobânda înseamnă dublă taxare, pe bunul împrumutat şi pe folosirea lui, sau că implică o plată pe trecerea timpului, deşi timpul e de la Dumnezeu. Dar stricteţea asta n-a durat mult. Ulterior, pe parcursul Evului Mediu şi pe fondul lăcomiei crescânde, tipice celor ajunşi la putere, regulile s-au relaxat, până la mentalitatea de azi.

Acum, când egoismul primează şi societatea e condusă de negustori şi bancheri, ni se pare normal să facem afaceri profitând de constrângerile altuia, să câştigăm tot mai mulţi bani prin simplul fapt că avem bani (şi îi împrumutăm cu dobândă prin diverse procedee) şi să elaborăm tone de teorii economice bazate în esenţă pe lăcomie.

Dar ce mă pricep eu la economie şi teologie? Poate mă va lumina cineva.

P. S. – Apostazia în creştinism e dezicerea de Hristos şi de învăţăturile lui, precum şi căderea în practici contrare acestora şi în vicii.

Anunțuri

2 responses to this post.

 1. Posted by Ardelean on 7 Martie 2011 at 2:05 pm

  Oare e bine sa relativizam sau sa punem sub semnul intrebarii totul? Sau ai reusit sa convingi (de indiferent ce) pe cineva care nu era convins dinainte? (eu nu) E o problema cu ortodoxia, cu clerul ortodox, cu credinciosii sau cu o misterioasa combinatie a acestora? Din cauza unora (fapte si oameni) ca cele din articol nu stiu unde sa ma situez, si asta-mi sporeste confuzia si nesiguranta.

  Răspunde

  • Posted by adriangagiu on 7 Martie 2011 at 6:10 pm

   Tocmai ca ei relativizeaza preceptele biblice. Acolo s-a scris la inceput sa nu iei dobanda, camatarii si popii au schimbat mai tarziu regula. Stiu ca e bine sa faci ce zice popa, nu ce face, desi el insusi ar trebui sa fie exemplu. Problema nu e cu ortodoxia, ci e de ordin „omenesc, prea omenesc” si e cu noi toti fiindca nu respectam nici cele 10 porunci si toleram mecanisme sociale bazate pe egoism si lacomie.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: