Bigger than life


Dumnezeu să-l ierte… Să nu fim neoameni, ci să-i trimitem un gând bun şi o rugăciune. Să nu lăsăm greşelile lui să-i facă uitate faptele bune. Ce dacă a scris prea mult? Măcar avem din ce alege unele poeme excepţionale şi multe imagini poetice extraordinare, risipite în marea de versificări facile.

Ce dacă a fost orgolios şi profitor (am auzit cu toţii poveşti cum i se umpleau portbagaje pe unde umbla cu Cenaclul, inclusiv la Oradea)? A ajutat mulţi artişti, inventatori, sportivi şi oameni nedreptăţiţi, revista „Flacăra” chiar era o astfel de tribună în vremurile cenuşii ale comunismului pe faţă.

Ce dacă a scris nişte poezele adulatoare pentru Tovarăşul? Nu le-a publicat în volume, în schimb acolo sunt chiar unele cu „şopârle” şi critici faţă de abuzurile regimului (şi oare cui i se adresează faimoasa „Analfabeţilor”, poezie care circula atunci copiată pe ascuns?).

Ce dacă-l lăuda un pic în Cenaclu pe Tovarăşul? Era preţul pentru a aduna acolo talente mai mari sau mai mici din toată ţara, pentru a-i lansa pe unii care au ajuns şi au rămas mari, pentru a se resuscita cântece patriotice vechi la care comuniştii strâmbaseră din nas, pentru a se spune poezii nu numai de-ale lui, pentru a se cânta rock…

Ce dacă avea idei socialiste şi credea că socialismul poate fi umanizat? Nici nu se compară cu răul imens făcut de torţionari nepedepsiţi, ca generalul Pleşiţă, sau cu jefuitorii şi trădătorii plantaţi la putere de 20 de ani, după aşa-zisa revoluţie.

Ce dacă a sărit în barca lui Iliescu? A. P. a fost una dintre puţinele voci de anvergură care s-au auzit în apărarea drepturilor românilor din Basarabia şi din restul României, fără excesele şi aberaţiile lui Vadim. Etc….

„Cine e fără de păcat să ridice primul piatra.” Restul e poezie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: