Eroul necunoscut


foto: maiorul Ion Tobă

Asta aşa, cu dedicaţie pentru cei care ne cred sau se cred o rasă inferioară, de laşi şi neputincioşi. În momente cruciale, hotărârea şi curajul unui grup unit sau chiar al unui om pot face minuni. Numai că adversarii nu vor să se ştie astea.

sursa

„Puţină lume ştie că la data de 7 iulie 1940, datorită acţiunii temerare a maiorului Ion Tobă, zis „Hatmanul“, a fost salvată legendara ctitorie dintâi a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, dimpreună cu mormântul Cuviosului Daniil Sihastrul. Intenţia sovieticilor de a ocupa samavolnic centrul spiritual al românismului a fost stopată tot printr-o acţiune neoficială (dar încuviinţată de Marele Comandament Militar), care i-a fost încredinţată unui ofiţer excepţional, cu unele „bube“ în timp de pace, dar neînfricat în lupta anti-bolşevică. Trupele roşii, „aceste bestii“, după cum le numea maiorul în jurnalul său, au fost alungate. iar odoarele sfântului locaş au fost salvate de a lua drumul Ermitajului.


Pe 23 august 1939 se încheie la Moscova Pactul  Molotov-Ribbentrop, prin care ruşii au fost autorizaţi să ocupe samavolnic Basarabia şi nordul Bucovinei. În aprilie sovieticii ne dau ultimatumul pentru cedarea fără luptă a acestor provincii, iar pe 26 iunie 1940 trupele sovietice pătrund pe teritoriul Basarabiei şi Bucovinei, nerespectând orarul prestabilit. Încălcând prevederile ultimatumului, militarii sovietici au încercat să ocupe cu forţa Mănăstirea Putna,  situată la 12 km. de noua frontieră. Dar pentru a ilustra mai bine episodul, iată fragmente din carnetul de bord al Escadronului 25 Cavalerie, comandat pe atunci de maiorul Ion Tobă-Hatmanul şi de sublocotenenţii Ghiocel Constantinescu si Nicolae Stănescu.

1940: ruşii mută bornele

„6 iulie, ora 3 dimineaţa: După înapoierea tuturor patrulelor, detaşamentul meu se pune în marş forţat spre poziţia ordonată, cale de 34 de kilometri. După 3 ore, la 6.30, sosim în Gura Putnei. Sat de germani pur, sărac (…) Pâinea nu a ajuns, aşa că ofiţerii au mâncat mămăligă cu friptură la ceaun. Ordin special: Vor opri prin toate mijloacele orice fel de progres al inamicului peste linia de demarcaţie. Ora 20.00: Primesc ştirea că satul Putna şi mănăstirea, cu mormântul lui Ştefan cel Mare, au fost invadate de trupe roşii, împănate cu agitatori. Ora 20.15: Ordon marş-galop spre Putna, sub comanda mea, având în avangardă plutonul sublocotenentului Ghiocel Constantinescu, urmat de grosul unităţii şi, în marş forţat, de compania de cercetare a Regimentului 48 Infanterie, aflată sub ordinele mele. Comandantul companiei, căpitanul Vlădeanu, călare, este alături de mine. Ora 21.10: Ajungem la Mănăstirea Putna. Se procedează la recunoaştere apoi la curăţirea terenului. Se eliberează forţat satul şi mănăstirea, suspecţii sunt arestaţi, elementele trupelor roşii sunt dezarmate şi aruncate peste linia de demarcaţie. Se instalează o unitate pentru paza sfântului mormânt al lui Ştefan cel Mare, ca şi a odoarelor mănăstirii. Iau contact cu stareţul, apoi vizităm locaşul şi palatul mănăstiresc… Ora 22.15: Sosesc ştafetele de la toate patrulele, care raportează că linia de demarcaţie a fost restabilită… 7 iulie 1940: Se dă din nou în primire grănicerilor români frontiera. Pentru mai multa siguranţă, toate odoarele şi tezaurul mănăstirii, inestimabile valori istorice, s-au îmbarcat în două camioane şi le-am expediat la Cozia, în Vâlcea“…

Jurnalul notează sumar încleştarea care a avut loc, ruşii având intenţia de a ocupa toată Bucovina; doar intervenţia hotărâtă şi în forţă a lui Ion Tobă-Hatmanul a salvat România de la o catastrofă şi mai mare decât cea din 1940. Că ce s-a întâmplat a fost bine pus la punct stă şi mărturie faptul că în 1950, aflat în prizonierat în URSS, Tribunalul Militar Ambulant de la Sverdlovsk l-a judecat pentru acest incident de frontieră pe Ion Tobă-Hatmanul şi l-a condamnat la alţi 25 de ani de închisoare!!!”

Florian BICHIR
Lumea credinţei, anul III, nr. 4 (21)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: