Festivalul de muzică barocă de la Cluj


Am primit de la flautistul clujean Majó Zoltán, unul din puţinii muzicieni din România interesaţi şi avizaţi în practica interpretării corecte a muziciii vechi,  acest comunicat de presă:

De data aceasta, muzică sacră

Sopranul italian Angelo Manzotti, noul Farinelli,  revine la Cluj.

O primă audiţie absolută la festival.

Trei concerte de înaltă ţinută.

Intrarea este liberă.

Proiectul comun între Italia, Slovenia şi România continuă în luna mai cu ciclul al doilea: muzică sacră din Baroc. Şirul concertelor începe în luna mai la Cluj Napoca şi se termină în septembrie la Novo mesto, respectiv Trieste. Proiectul se integrează în Programul cultural 2007-2013 al Uniunii Europene şi este cofinanţat de Comisia Europeană. Iniţiatorul proiectului este Asociaţia Panta rhei (preşedinte: Angelo D’Eri) din Trieste, directorul artistic fiind profesorul Stefano Casaccia. Partenerii proiectului sunt Institutul pentru educaţie şi activităţi culturale Friderik Irenej Baraga din Novo mesto (Slovenia) şi Ansamblul Flauto Dolce din Cluj Napoca (România). Concertele vor fi susţinute de muzicieni din cadrul ţărilor partenere: membrii Ansamblului Nova Academia din Trieste (director artistic: Stefano Casaccia) cu programul Barocul în Veneţia: de la Ghirlanda sacră a lui Monteverdi din San Marco la Pieta lui Vivaldi, soliştii, corul şi orchestra Conservatorului Jurij Slatkonja din Novo mesto (Slovenia) cu programul vocal-simfonic Moştenirea muzicală slovenă şi Ansamblul Flauto Dolce (director artistic: Zoltan Majo) şi invitata Mihaela Maxim (soprană) cu programul Muzică sacră din România din timpul Barocului şi reflectarea ei în muzica secolului 20.

Trebuie remarcată participarea extraordinară a sopranistului de renume mondial Angelo Manzotti la concertul Ansamblului Nova Academia, cât şi prezentarea unei compoziţii în primă audiţie absolută de către ansamblul Flauto Dolce. Este vorba de compoziţia HeteroFonie de Nicolae Teodoreanu.

Program

Joi, 6 mai, ora 19.00

Biserica Evanghelică-Lutherană

Bulevardul 21 Decembrie 1989 Nr. 1

Ansamblul Flauto Dolce (Cluj Napoca)

Programul sacru al Ansamblului Flauto Dolce reflectă diversitatea culturală din secolele 17 -18 de pe teritoriul României. Nici una dintre identităţile muzicale – română, maghiară sau germană – nu a fost mai proeminentă decât cealaltă. Muzica populară ne reaminteşte de prezenţa ţiganilor, evreilor, dar totodată a fost prezentă – precum reiese din Codexul Caioni – şi muzica italiană.

Mai multe manuscrise din România, datând din secolele 17 – 18, includ şi muzică vest-europeană. Acest fapt arată că atât muzica cultă, cât şi cea tradiţională au fost cântate în aceste regiuni.

Programul Ansamblului Flauto Dolce dovedeşte bogăţia patrimoniului reprezentat de culturile diferite prezente în România, care alcătuiesc moştenirea muzicală din timpul Barocului. Totodată este interesantă reflectarea acestei moşteniri muzicale în lucrările unor compozitori din secolul 20, fiecare folosindu-se de anumite motive muzicale, de timbrul unor instrumente de epocă, de texte vechi, fie că este vorba de muzică cultă veche sau muzică populară tradiţională. Acest fapt ne aminteşte tuturor că principatele tradiţionale (Transilvania, Valachia şi Moldova) au fost întotdeauna şi sunt şi acum în inima Europei.

Sâmbătă. 8 mai, ora 20.00

Biserica Sf. Mihail

Piaţa Unirii

Soliştii, corul şi orchestra Conservatorului J. Slatkonja (Novo mesto)

Programul sacru al partenerului sloven va fi susţinut de corul, orchestra de cameră şi soliştii Conservatorului Jurij Slatkonja din Novo mesto. Cu această ocazie vor fi audiate compoziţii sacre din Baroc ale compozitorilor sloveni Antonio Tarsia şi Jakob Francisek Zupan, mai puţin cunoscute pentru noi.

Duminică, 9 mai, ora 19.00

Biserica Evanghelică-Lutherană

Bulevardul 21 Decembrie 1989 Nr. 1

Ansamblul Nova Academia (Trieste)

Programul sacru al Ansamblului Nova Academia propune, în prima parte a concertului, prezentarea unor lucrări selectate dintre cele 40 de motete veneţiene, aparţinănd colecţiei intitulate „Ghirlanda sacra” (1625). Antologia de motete conţine piese aparţinând unor compozitori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, ca faimosul Claudio Monteverdi sau compozitori „minori” care au activat la Veneţia în secolul 17.

Considerând că astăzi Veneţia este amintită aproape numai prin memoria muzicală a lui Antonio Vivaldi, şi el este celebrat, în partea a doua a programului.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Întâlnire cu mass media  / conferinţă de presă:

Joi, 5 mai, ora 12.30 la Hotel Fullton

str. Sextil Puscariu nr. 10

Cluj Napoca
tel.: +40 264 597 766

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Zoltan MAJO

director artistic

Ansamblul Flauto Dolce

Tel. 0723673149

www.flautodolce.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: