RIP Lech Kaczynski


Cine a fost Lech Kaczynski, preşedintele Poloniei ucis în recentul accident aviatic de lângă Smolensk (Rusia) împreună cu o parte a elitei conducătoare a ţării? Un om de dreapta, anticomunist, eurosceptic, care a tot amânat perspectiva aderării Poloniei la zona euro şi semnarea Tratatului de la Lisabona. Catolic practicant, a apărat valorile creştine, chiar opunându-se deciziilor CEDO de scoatere a crucifixelor din şcoli. A refuzat scutul antirachetă american şi împrumutul de la FMI, Polonia fiind de multe ori o voce independentă şi faţă de marile puteri europene. Mai mult, Polonia a rezistat bine actualei crize, având chiar creştere economică.

Alte câteva fapte, să le zicem disparate: Prima pierdere de către Polonia a unui avion TU-154 a fost chiar accidentul în care au murit preşedintele Kaczynski şi o parte a conducerii ţării, inclusiv preşedintele Băncii Naţionale, care luase măsurile monetare datorită cărora ţara avea creştere economică într-o perioadă de criză economică mondială. Aparatul de zbor respectiv trecuse printr-o inspecţie majoră şi modernizare în decembrie 2009. Scopul călătoriei era comemorarea miilor de prizonieri de război polonezi masacraţi de comuniştii sovietici la Katyn în timpul celui de-al doilea război mondial. Kaczynski promisese şi că-i va urmări pe criminalii comunişti care au ucis polonezi în timpul ocupaţiei şi al deceniilor de regim comunist impus de URSS şi acceptat de Roosevelt şi Churchill la Berlin şi Yalta (cum a fost şi cazul României). Tot cam pe la Katyn, ca un suprem cinism, să zicem al soartei, atunci i-a fost decimată Poloniei elita militară, iar acum cea politică.

În 1943, premierul polonez în exil a murit tot într-un accident de avion. Aflând de masacrul comunist de la Katyn, el începuse să pună întrebări incomode ce ameninţau alianţa anti-nazistă dintre comuniştii lui Stalin şi capitaliştii englezi şi americani. Oricum, Polonia fusese deja ocupată împreună şi împărţită în 1939 de comuniştii naţionalişti ai lui Hitler (Partidul Naţional Socialist al Muncitorilor Germani, pe scurt Nazi) şi de comuniştii internaţionalişti ai lui Stalin în timpul alianţei lor iniţiale, care ne-a costat şi pe noi jumătate din Moldova în 1940.

Ar mai fi şi altele de spus, dar în loc de încheiere hai să fie un citat aleator: „În politică, nimic nu se întâmplă accidental.” (F. D. Roosevelt)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: