E ca la noi


S-a aprobat pensionarea la 50 de ani, cu 9.000 de euro pe lună pentru funcţionarii UE. Primii beneficiari sunt 340 de funcţionari care se pensionează în anul acesta. Cică pentru a sprijini integrarea personalului nou provenit din noile state membre ale UE (Polonia, Malta, Europa de Est), funcţionarii din celelalte ţări membre primesc această ofertă ca să se pensioneze. Cam cum era la noi cu pensionările anticipate de pe vremea lui Petre Roman.

Câteva exemple: Giovanni Buttarelli, asistent supervizor de protecţia datelor, va primi în noiembrie, după numai 1 an si 11 luni de servici, o pensie de 1515 €/lună. Adică pensia medie a unui francez cu vechime completă (40 de ani) la privat. În funcţie de vechime şi alte criterii, Roger Grass, grefier al Curţii de Justiţie , va primi 12500 € pensie, Pernilla Lindh, judecător la Tribunalul de Primă Instanţă, 12900 €/lună, Dámaso Ruiz-Jarabo Colomer, avocat general, 14000 €/lună. Etc., aici: http://www.kdo-mailing.com/redirect.asp?numlien=1276&numnews=1356&numabonne=62286

Adică dacă sunt angajaţi acolo de prin anii ’90, deci au o carieră „completă” de 15 ani (că aşa se consideră în cazul funcţionarilor europeni), prind ca pensie 70 % din ultimul salariu. Între timp, confruntându-se cu prăbuşirea sistemelor de pensii pentru proşti (adică pentru noi, oamenii simpli, cum le place lor să ne spună), finanţiştii recomandă de o vreme cariere mai lungi: de la 37,5 ani, la 40 de ani, 41 ani (în 2012), 42 (în 2020), etc. Iar în final, probabil, muncă zilnică pe viaţă.

Iniţial, aceste pensii „nesimţite” (vorba unui mic vorbete de pe la noi) au fost rezervate doar membrilor Comisiei Europene, dar mai apoi au fost acordate si celorlalţi angajaţi: judecători, magistraţi, grefieri, controlori, mediatori şi alţi frecători de mentă, ştergători la curs şi învârtitori de vorbe şi recomandări imperative.

Iar partea cea mai drăguţă e că toţi ăştia nu contribuie deloc la pensiile lor, inclusiv judecătorii Curţii de Conturi, care cică „verifică dacă cheltuielile UE sunt legale şi în scopul pentru care sunt destinate.” În rest, e criză, măi tovarăşi, nu ne putem permite, se impun economii, reduceri, restructurări, îngheţări, plafonări, împrumuturi, bla-bla. Dacă mai adăugăm şi tendinţa de îmbătrânire a populaţiei Europei, perspectivele sistemelor publice de pensii nu par prea roze, deşi oficialii şi funcţionărimea UE iau după numai 15 ani de carieră pensii de 12500-14000 €, fără să fi contribuit deloc la ele.

Or fi inconştienţi în sfidarea lor sau vor să provoace o revoluţie ca să-şi arate muşchii? Sau oamenii sunt la fel peste tot şi se mulţumesc cu firimiturile aruncate de la masa profitorilor, iar mămăliga nu explodează nicăieri?

http://www.lepoint.fr/actualites-economie/2009-05-19/revelations-les-retraites-en-or-des-hauts-fonctionnaires-europeens/916/0/344867

Citeşte şi dă mai departe!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: