Foaie verde etnobotanică


Guvernul a interzis ceea ce mulţi imbecili, inclusiv de la ştiri, denumesc drept „plantele etnobotanice”. „Plante botanice” sună ca din gura unor animale zoologice. În fine, nu e prima şi nici ultima dovadă de agramatism, incultură şi neprofesionalism a presarilor care se imită unii pe alţii papagaliceşte.
Motivaţia interzicerii „magazinelor de vise” unde se vindeau aceste amestecuri bizare, cu denumiri vagi, a fost numărul tot mai mare de intoxicaţii, unele mortale. Atunci alcoolul de ce nu e interzis? Aceste substanţe fuseseră interzise încă de anul trecut în multe ţări din UE (Finlanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia, Suedia etc.). Bineînţeles, nici o blondă de la ştiri nu ne-a spus că aceste „plante botanice” nu sunt deloc plante exotice de-ale şamanilor amerindieni, africani, siberieni sau de pe alte coclauri „etno”, ci droguri canabinoide sintetice.
De exemplu, conform Centrului European pentru Monitorizarea Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri, produsul „Spice” conţine canabinoidele sintetice codificate drept JWC-018, HU-210 şi CP-47,497, mult mai puternice decât THC, componenta halucinogenă din cannabis. Atunci de ce le-au interzis abia acum? Nu s-au prins ce e cu substanţele astea mulţimile de agenţi secreţi (numai SRI are 12.000, cât avea Securitatea), singurii cu salariile mărite pe timp de criză? E greu de căutat în legislaţia europeană sau pe „Goagăl”? Dar să nu fim răi imaginându-ne că traficul de droguri e în toată lumea o sursă de bani pentru operaţiuni secrete, de-aia e aşa de greu de eradicat, vai, vai.
Ordonanţa de Urgenţă din 10 februarie enumeră substanţele sintetice respective. Le-au identificat prin analize sau le-au copiat din legislaţia altor ţări? De ce abia acum? Şi ce plante au interzis? Vor să interzică şi alte „plante botanice”, de exemplu cele medicinale (ca să fim dependenţi de marea afacere a medicamentelor de sinteză) sau legumele nemodificate genetic ale micilor producători (apropo de Codex Alimentarius, un set de norme internaţionale impuse statelor şi recent adoptat pe şest în România)?
Un sfat pentru ocrotitorii noştri cu forţa: interziceţi totul, fiindcă orice poate fi nociv dacă e înghiţit peste o anumită doză.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: