Începuturile Europei


O dedicaţie pentru masochişti, trădători, mancurţi, cosmopoliţi, globalişti şi alte specii de „omul nou”:

„O CIVILIZAŢIE EUROPEANĂ PIERDUTĂ,  SCOASĂ DIN OBSCURITATE
(articol de John Noble Wilford în „The New York Times”, 30 nov. 2009  – originalul complet aici)
Înaintea gloriei Greciei şi Romei, înainte chiar de primele oraşe ale Mesopotamiei sau de templele de pe Nil, au trăit pe cursul inferior al Dunării şi la poalele Balcanilor oameni care au fost primii în artă, tehnologie şi comerţul la mare distanţă.
Timp de 1.500 de ani, dinaintea anului 5.000 î. Hr., ei au lucrat pământul şi au construit oraşe, câteva având 2.000 de locuinţe. Ei au fost meşteri pricepuţi în arta bronzului, noua tehnologie a acelui timp. În mormintele lor s-a găsit o varietate impresionantă de minunate ornamente pentru cap şi de coliere, iar într-un cimitir al lor s-a descoperit cel mai vechi mare tezaur de obiecte de aur din lume.
Formele pregnante ale ceramicii lor vorbesc despre rafinamentul limbajului vizual al acestei culturi. Până la descoperirile recente, cele mai fascinante obiecte erau nenumăratele figurine de „zeiţe” din teracotă, considerate iniţial ca dovezi despre puterea spirituală şi politică a femeii în acea societate. Arheologii şi istoricii spun că noile cercetări au extins înţelegerea noastră asupra acestei culturi mult timp neglijate, ce pare să se fi apropiat de statutul de civilizaţie. Scrisul încă nu se inventase, aşa că nimeni nu ştie cum îşi spuneau acei oameni. Pentru cercetători, ei şi regiunea lor se numesc simplu Vechea Europă.
Această cultură puţin cunoscută e salvată de la uitare prin expoziţia „Lumea pierdută a Vechii Europe: Valea Dunării, 5000-3500 î. Hr.”, deschisă luna trecută la Institutul pentru Studiul Lumii Antice al Universităţii din New York. Peste 250 de artefacte din muzee din Bulgaria, Republica Moldova şi România sunt expuse pentru prima dată în Statele Unite. Expoziţia e deschisă până la 25 aprilie 2010.
Dr. David W. Anthony, profesor de antropologie la colegiul Hartwick din Oneonta, NY, curatorul expoziţiei: „Vechea Europă a fost printre cele mai sofisticate şi tehnologic avansate locuri din lume” şi a dezvoltat „multe dintre semnele politice, tehnologice şi ideologice ale civilizaţiei.” (…)
La vernisarea expoziţiei, Roger S. Bagnall, directorul institutului, a mărturisit că până acum „foarte mulţi arheologi nu auziseră de aceste culturi ale Vechii Europe”. Admirând ceramicile colorate, dr. Bagnall, un specialist în arheologia egipteană, a remarcat că pe atunci „egiptenii cu siguranţă nu făceau vase ca acestea.”
Catalogul expoziţiei, publicat de Princeton University Press, este primul compendiu în engleză al cercetărilor despre descoperirile Vechii Europe. Cartea, editată de dr. Anthony şi Jennifer Y. Chi, directorul pentru expoziţii al institutului, include eseuri ale unor experţi din Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA şi din ţările în care a existat acea cultură. (…)
Pe un vast teritoriu, care acum aparţine Bulgariei şi României, oamenii s-au stabilit în sate formate din case cu una sau mai multe încăperi, adunate înăuntrul gardurilor. Casele, unele cu două etaje, erau încadrate în lemn, cu pereţi în tencuială de argilă şi podele din pământ bătătorit. Din motive necunoscute, acei oameni făceau şi modele din argilă arsă ale unor locuinţe cu mai multe etaje, modele de asemenea expuse aici.
Câteva oraşe ale oamenilor din Cucuteni, o cultură solidă şi mai târzie din nordul Vechii Europe, s-au extins la peste 320 de hectare, fiind considerate de arheologi drept cele mai mari aşezări umane cunoscute în acel timp. Săpăturile nu au adus încă dovezi clare ale unor palate, temple sau clădiri civice mari. Arheologii consideră că ritualurile se practicau probabil în casele oamenilor, unde s-au şi descoperit obiectele de cult.
Ceramica decorată în maniere diverse şi elaborate sugerează practica unor mese rituale complexe. (…)
O întreagă galerie a expoziţiei e dedicată figurinelor, cele mai cunoscute şi provocatoare comori ale acestei culturi. Ele au fost găsite în toate culturile Vechii Europe şi în contexte diverse: în morminte, în altare de casă şi în alte posibile „spaţii religioase”.
Una dintre cele mai cunoscute este figura în argilă arsă a unui om care şade, cu umerii aplecaţi şi mâinile la faţă, ca în contemplare. Numită „Gânditorul”,  această piesă  a fost găsită împreună cu o figurină feminină într-un cimitir al culturii Hamangia, în România. Oare aceştia meditau sau jeleau?
Multe figurine reprezintă femei stilizate, cu corpuri trunchiate sau alungite, cu sâni şi şolduri opulente. Sexualitatea explicită a acestor figurine sugerează interpretări legate de fertilitatea pământului şi a oamenilor.
Un set uimitor de 21 de figurine feminine mici, aşezate în cerc, a fost găsit într-un sat aparţinând perioadei pre-Cucuteni din nord-estul României. (…) Unii şi le-au imaginat drept un Sfat al Zeiţelor. În celebra ei carte de acum trei decenii, antropologul Marija Gimbutas de la Universitatea Californiei din Los Angeles menţiona aceste figurine tip „Venus” şi altele similare drept reprezentări ale unor divinităţi din cadrul cultului Zeiţei Mamă din Europa preistorică. (…)
Poate că „Gânditorul”, de exemplu, e imaginea ta, a mea sau a arheologilor şi a  istoricilor confruntaţi şi intrigaţi de o cultură „pierdută” din sud-estul Europei, o cultură care a avut o viaţă intensă înainte ca un singur cuvânt să fi fost scris şi o singură roată să fi fost învârtită.”
Anunțuri

One response to this post.

  1. […] o actualizare (update, pe neo-limba voastră) la prezentarea iniţială a acestei expoziţii excepţionale despre începutul civilizaţiei europene în spaţiul dintre […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: