Bogaţilor le place să omoare


Să lăsăm glazura de ştaif şi vorbe goale cu care îşi justifică viciile plictisiţii plini de bani: împuşcarea a vreo 160 de mistreţi adunaţi de gonaci într-un ţarc de la Balc e un măcel fără rost. Nu e vânătoare, fiindcă mistreţii respectivi sunt crescuţi pentru asta. Nu e sport, fiindcă nu e fairplay, animalului nu i se dă nici o şansă.
Bogătaşilor le place şi să se prezinte ca filantropi, media neuitând să popularizeze nenumăratele lor acte caritabile, de pe urma cărora sunt atâta belşug şi fericire în lume. Dar cum poţi iubi oamenii, în timp ce măcelăreşti animale? Şi acum ni se spune că pretinşii vânători din „lumea bună” (deci noi, ceilalţi, suntem lumea rea?) iau doar trofeele mistreţilor, donând carnea la cămine de bătrâni şi de copii. Parcă anul trecut au fost aşa de prompţi, încât carnea s-a stricat, cică. Dar trebuie să le fim profund recunoscători.
E de neînţeles şi mentalitatea de slugă a celor care suspină de încântare că am fost şi noi băgaţi în seamă de magnaţi fie şi doar pentru atât, ca şi cum toţi bihorenii devin brusc participanţi indirecţi la această simandicoasă sindrofie cu împuşcături. Gonacii angajaţi din zonă sunt orbiţi de sărăcie şi se bucură la un ban în plus, dar chiar aşa de mare e aportul la economia judeţului?
Un săptămânal local relatează inocent că la „vânătoarea” din ţarc au participat doar „oameni cu pedigree”. Parcă pedigree se referea la animalele de rasă, nu la oameni; sau regula s-a schimbat de când cei 29 de miliardari şi politicieni respectivi au „vânat” o turmă într-un ţarc? Aşa „vâna” şi Ceauşescu, din fotoliul din foişor. În ţările civilizate, acest tip de vânătoare e foarte controversat, fiind considerat un act de cruzime faţă de animale, dar la noi în Africa se poate orice pentru nişte bani. În ţările nordice, nici vânătoarea doar pentru trofee nu e bine privită, fiind considerată o formă de risipă.
Iar pentru un om cu suflet, omorârea oricărei fiinţe pentru distracţie e o acţiune imorală. Ea e interzisă explicit de legea rabinică şi de buddhism, dar pseudo-creştinii noştri europeni se cred mai civilizaţi. Cei 29 de mahări or fi suferit de foame sau erau în legitimă apărare, de au trebuit să omoare 160 de mistreţi îngrămădiţi pentru ei în ţarc? Întrebare inutilă, chiar ei recunosc că motivul împuşcărilor sunt distracţia şi discuţiile dintre ei cu acest prilej. Şi cică vânătoarea e sportul nobil al regilor (ajuns acum pe mâna negustorilor).
Să nu ne mirăm că lumea merge cum merge, fiind condusă economic şi politic inclusiv de astfel de personalităţi ce ucid de plăcere şi inutil. Cu ce ne încălzeşte o partidă de „vânătoare” pe an, când se rad pădurile de pe versanţi întregi, se poluează apele şi dispar specii de animale şi plante? Cui ajută această sfidare şi exhibarea elitismului şi a îndemnurilor cinice ale unui participant cum că să vânăm şi noi aşa, ca să ieşim din criză? Proletarii au acces acolo sau ei să-şi împuşte porcul din cocină?
În ţările civilizate, respectul faţă de natură şi faţă de tot ce e viu e impus mai nou prin legislaţii severe de protecţie a mediului şi a biodiversităţii. Noi tăiem pădurile şi ne lăudăm cu trofeele cinegetice, până le mai avem, linguşind vânătorii occidentali barosani aciuaţi pe-aici.
Reclame

4 responses to this post.

 1. Posted by otilia on 11 ianuarie 2010 at 6:15 pm

  Analiza incisiva si de exceptie, fara excese inutile de limbaj si argumente (ai retinut esentialul si te aplaud pentru asta)

  Felicitari, Adrian Gagiu

  PS: am ajuns pe blog prin intermediul unui link, dar de astazi vei fi pe lista mea de favorite. Nu de alta, dar conform unei teorii proprii si probate in timp, suntem intotdeauna in cautare de „oglinzi”, iar parerea ta e reflexia parerii mele

  Răspunde

 2. […] The busiest day of the year was January 11th with 96 views. The most popular post that day was Bogaţilor le place să omoare. […]

  Răspunde

 3. […] cum am stabilit (aici). Cu adăugirea: a greşi e omenesc, a persevera în greşeală e diabolic. LikeBe the first to […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: