Votaţi până iese cum vrem


La repetarea referendumului, irlandezii au aprobat Tratatul de la Lisabona (Constituţia Europei) nemodificat, după ce anul trecut îl respinseseră ca şi francezii şi olandezii în primă formulă, numai că acum rămăseseră singurul popor din UE obligat de Constituţia proprie să ratifice noua formă a Tratatului (în restul ţărilor au aprobat-o Parlamentele respective). Ameninţaţi cu criza economică şi momiţi cu aşa-zise garanţii verbale că-şi vor păstra unele particularităţi legislative contrare legislaţiei europene (neutralitatea armată, interzicerea avortului la cerere), irlandezii au acceptat până la urmă Constituţia Europei.

Credeţi că au citit cele 418 pagini? Dar cum să se opună patru milioane viitorului luminos al câtorva sute de milioane, n-aşa, măi tovarăşi? Europarlamentarul slovac Anna Záborská avertizase public Irlanda, citând cazuri concrete, că astfel de garanţii sunt vorbe goale, nescrise nicăieri, iar Tratatul obligă statele membre să se supună întocmai legislaţiei UE, care are prioritate asupra legislaţiilor naţionale. Nu e primul referendum irlandez reluat (democratic, nu-i aşa?) până iese cum vor politicienii, aşa a fost şi cu Tratatul de la Nisa: respins în 2001, acceptat în 2002. Conform referendumurilor trecute şi sondajelor, în Irlanda, Franţa, Olanda şi Marea Britanie, majoritatea populaţiei e împotriva Tratatului, dar aproape toate partidele parlamentare sunt în favoarea lui. Ştiu ei mai bine ca noi ce ni-i bine şi vor să ne facă binele cu forţa.
La noi, mulţumită politicienilor şi mass-media, despre UE curg numai lapte şi miere, dar habar n-avem cu ce se mănâncă, e un nou tătuc care trebuie să ne dea bani. N-am avut o dezbatere reală asupra aderării la UE, iar negocierea s-a derulat într-un singur sens: să trăiţi! Şi cine respectă slugile carieriste cu complex de inferioritate? Cea mai mare parte din legislaţia românească e dictată sau copiată după UE. N-ar fi mai bine şi mai democratic să vedem situaţiile pe toate feţele, ca să le îmbunătăţim?

La adoptarea Tratatului, UE va deveni un super-stat federal, cu preşedinte şi miniştri, iar ţările membre vor fi împărţite administrativ în regiuni autoguvernate şi finanţate direct de UE (România va avea între 9 şi 12). Mai lipseşte ratificarea lui de către preşedinţii eurosceptici ai Poloniei şi Cehiei. Al Poloniei a zis că-l va ratifica dacă-l aprobă irlandezii, dar preşedintele ceh Vaclav Klaus tot amână decizia, în ciuda presiunilor UE, probabil până după alegerile din Marea Britanie de anul viitor. De ce atâta grabă europenistă ca să-l aprobe acum? Păi, conform sondajelor actuale, la anul vor reveni la putere la Londra conservatorii, care tot ameninţă că vor reveni asupra aprobării britanice a Tratatului. Aşa că vechiul vis al laburistului Tony Blair de a deveni preşedinte al Europei, vis alimentat de câţiva ani prin zvonuri periodice în mediile diplomatice, s-ar putea să mai aibă de aşteptat.
Cum ne situăm noi în aceste vremuri interesante? Ca nişte pui de Avicola castraţi care aşteaptă inerţi şi iresponsabili în cuşti totul de la alţii şi înghit pe nemestecate furajul searbăd de supravieţuire, cu care sunt îndopaţi? Sau ca vulturul ăla pe care-l mai avem pe stemă? Uniune înseamnă colaborare, nu altceva.

Anunțuri

4 responses to this post.

 1. Posted by din colivie on 13 Octombrie 2009 at 9:51 am

  „Tratatul obligă statele membre să se supună întocmai legislaţiei UE, care are prioritate asupra legislaţiilor naţionale.”
  Ma intreb daca nu cumva ceea ce pentru alte popoare inseamna ingradirea drepturilor si libetatilor, subjugare, pentru noi, romanii, n-ar fi decit inceputul cistigarii unor drepturi, libertati, poate chiar a demnitatii.
  Caci, in afara dreptului de-a te exprima (prin viu grai, in scris sau prin manele date la maxim) ce alte reale drepturi avem?

  Răspunde

 2. Posted by adriang on 13 Octombrie 2009 at 5:31 pm

  @din colivie: In unele situatii abuzive de pe la noi am fi tentati intr-adevar sa apelam la „arbitri straini”, inclusiv de la UE, dar intrebarea e daca ei chiar ne vor in mod dezinteresat binele.
  Dupa o varsta, orice om normal ar avea dubii serioase in existenta Zanei Maseluta, mai ales cu domiciliul la Bruxelles sau Strassbourg.
  Solutia nu e sa cersim dreptate si libertate, ci sa fim noi demni de ele, sa ni le obtinem si sa ni le pastram – parerea mea.

  Răspunde

 3. De fapt nici nu conteaza cum si cu cine votam, important e cine numara voturile, Base stie de ce.

  Răspunde

 4. Posted by adriangagiu on 25 Octombrie 2009 at 7:26 pm

  @Wizard: Pai nu era vorba de Base! 😉

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: