Cine n-are tineri, să-şi cumpere


Banca Mondială a cerut guvernului român să mărească vârsta de pensionare la 70 de ani, ca să nu se prăbuşească sistemele de asigurări sociale şi de pensii. Ca de obicei, birocraţii nu se gândesc şi la noi, tinerii, cei sub 70 de ani, ale căror locuri de muncă vor fi ocupate şi de fantome, fiindcă vârsta medie a bărbaţilor români e de 68 de ani. Vei vedea un post vacant, vei vrea să-l ocupi, dar el e ocupat nu de omul invizibil, ci de românul mediu, care, după munca zilnică pe viaţă, vine şi ca fantomă la servici încă doi ani.

După epidemia de pensionări anticipate de pe vremea lui Roman şi Ciorbea, când mii şi mii de angajaţi ai firmelor falimentate de diverşi şmecheri strategici îşi descopereau brusc boala mişcatului din urechi şi a deschisului uşii cabinetelor medicale cu capul, ideea pare întemeiată, mai ales că avem mai mulţi pensionari decât salariaţi. Din a cui muncă se vor mai plăti atâtea pensii (de muncă, de veterani, de urmaşi, dar mai ales de boală, de securişti, de judecători, de parlamentari etc.)? Mai ales că acum ar fi intrat în câmpii muncii cei 2,5 milioane de copii avortaţi în 1990-1992, anii când România a fost campioana mondială la avorturi.
Şi-aşa populaţia lumii e tot mai bătrână. Studiul „An Aging World: 2008” (O lume în îmbătrânire) al direcţiei de statistică a SUA (US Census Bureau) avertizează mai ales ţările în curs de dezvoltare să pregătească asistenţa numărului tot mai mare de bătrâni: „Numărul de locuitori de peste 65 de ani creşte exploziv în lume, iar în următorul deceniu aceştia vor depăşi ca număr copiii sub 5 ani pentru prima dată în istorie. Îmbătrânirea afectează fiecare ţară din lume. Deşi sunt diferenţe importante între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare, îmbătrânirea globală schimbă natura socială şi economică a planetei şi aduce provocări dificile.” 62 % din cetăţenii de 65 de ani şi peste trăiesc în Africa, Asia, America Latină, Oceania şi Caraibe, deci îmbătrânirea populaţiei nu mai e doar un sindrom al Occidentului cu standarde de viaţă ridicate.

Despre aceeaşi bombă cu ceas a populaţiei şi în aceiaşi termeni avertizează şi un raport al Institutului Francez pentru Studii Demografice, arătând că perspectiva e un mare număr de bătrâni trăind în sărăcie. BBC comenta că „actuala criză a pensiilor din ţările bogate ar fi relativ minoră comparativ cu ceea ce va urma pentru restul lumii.” Institutul francez atribuie îmbătrânirea populaţiei nu numai progresului medical şi economic, ci şi „avansului metodelor de control al populaţiei”: avortul ca mod de viaţă şi legalizarea sau promovarea în multe ţări a sinuciderii asistate şi a eutanasiei.
Aceste tendinţe autodistructive cu efecte pe termen lung amintesc şi de premisele din filmul genial al lui Mike Judge, „Idiocraţie”: oamenii educaţi, care muncesc şi alimentează bugetul, fac tot mai puţin copii din cauza carierei, a ratelor sau a diferitelor altor calcule pe care un om responsabil şi le tot face, în timp ce grobienii, infractorii, marginalii şi alţi antropoizi urbani sau nu se reproduc în neştire, mai ales că statul îi plăteşte pentru asta, aşa că într-un viitor ajung să populeze numai ei lumea. În acest caz, vor fi şi ramoliţi, nu doar în mizerie.

Anunțuri

3 responses to this post.

  1. Sa speram totusi, ca in cursul vietii noastre nu vom apuca sa traim intr-o asemenea „idiocratie”, desi numai inteligenti nu sunt conducatorii tarisoarei noastre sarace, dar vesele.

    Răspunde

  2. Posted by adriangagiu on 12 Septembrie 2009 at 6:27 pm

    Tendinta nu e numai la noi. Dar depinde de fiecare om cat de civilizat traieste si ce lasa in urma lui. Am zis! 😉

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: