Tehnologia necomunicării


Suntem în era informaţiei. Noile tehnologii de comunicare şi Internetul au transformat societatea şi au facilitat enorm accesul la informaţie. Bun, dar ele ajută mai mult la informare decât la comunicare reală. Avem e-mail, Messenger, telefoane mobile, bloguri, reţele de socializare şi jocuri cu lumi virtuale pe Internet, dar tot ne simţim izolaţi. Şi bancurile ni le spunem prin e-mail sau Messenger, răpindu-le farmecul interpretării şi uitându-le imediat, şi râdem scriind „lol”. Tehnologiile moderne ne-au promis că ne vor apropia mai mult, dar rezultatul a fost sexul prin telefon.

Doar o mică parte din comunicare se face prin cuvinte, restul e non-verbal (limbaj corporal, mimică, inflexiunile vocii). Se compară platitudinile scrise cu prescurtări păsăreşti pe Messenger cu vioiciunea şi substanţa unei conversaţii? Se transmite ceva prin „emoticoanele” stereotipe din Messenger? Cyborgii le preferă fiindcă e mai comod să fii în ton cu turma, să nu ieşi în evidenţă decât prin obscenităţi sau opinii şocante ce arată tot sărăcie interioară. Viaţa lor nu mai e în viaţă, ci în faţa monitorului, ascunsă sub un „user name”, într-o lume virtuală.

Ca şi la droguri, îmbătarea cu lumi ireale îi face să uite de realitate şi să-şi construiască o lume şi o personalitate iluzorii. În comentariile de pe site-urile ziarelor sau de pe forumuri (cu excepţia celor de strictă specialitate) e plin de atotştiutori şi judecători morali infailibili, ce habar n-au despre ce dau verdicte definitive, cu pretextul libertăţii cuvântului. Ce repere valorice structurează această flecăreală în care toţi au dreptul egal la opinie şi nimeni nu ascultă?

Revista „Wired” arăta în 2001 că faţă de mijlocul anilor 90, printre miile de programatori din Silicon Valley s-au triplat cazurile de sindrom Asperger, o formă de autism hiperactiv, în care subiecţii sunt foarte inteligenţi şi preocupaţi, dar incapabili de a relaţiona cu alţii. Dincolo de realizările lor tehnologice, cum pot fi fericiţi dacă pentru a comunica cu semenii au nevoie de aparate? Uitaţi-vă şi pe stradă: unii încep să umble peste tot cu căştile pe urechi. Chiar nu pot trăi fără un zgomot de fond care să le agite mintea? Ei nu ascultă ce aud în căşti, ci încep să-şi construiască bula virtuală în care să se izoleze, „zidul” despre care cântau Pink Floyd.

Puneţi-i devreme pe copii la calculator, înainte să acumuleze experienţe reale – li se va dezvolta inteligenţa în unele direcţii, dar vor fi fericiţii câştigători ai sindromului Asperger: autism, ochelari de cal, lipsa empatiei şi a răbdării faţă de oameni. Cum ar putea oameni atât de inteligenţi să fie retardaţi emoţional? Păi, inteligenţa mentală e supraapreciată, de-asta bancurile cu savanţi distraţi au o bază reală: hiperspecializarea într-un domeniu nu exclude retardul în altele, inclusiv în plan personal. Există şi o inteligenţă emoţională, dată de experienţele de viaţă. E acea maturitate şi stabilitate ce-i diferenţiază pe bărbaţi de băieţeii cu barbă şi pe femei de fetiţele cu ciclu şi care nu-i face să crizeze sau să se simtă pierduţi într-o situaţie ce iese din schemele lor de gândire. Vorba personajului din filmul „Powder”: dezvoltarea tehnologică a luat-o înaintea celei emoţionale.

Reclame

6 responses to this post.

 1. Da, chiar, Adriane, ce inseamna tampenia aia „lol” ca tot o vad scrisa de unii „esperti” pe tot felul de forumuri? Sau oi fi eu mai inapoiat de nu inteleg prescurtarile astea „cool”?

  Răspunde

 2. @Wizard: Lots Of Laughter sau ceva de genul asta.

  Răspunde

 3. Dar despre initiativa romaneasca/oradeana One Day Without Google ai aflat? 🙂

  Răspunde

 4. Posted by adriangagiu on 31 iulie 2009 at 7:23 pm

  @ODWGOOG: Nu, ce-i cu ea? Oricum, bietul Google e un instrument fara vreo vina in sine.

  Răspunde

 5. ar fi bine sa fie fara vina…comportamentele pliindu-se exact cum cere sistemul actual …

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: