Cenzură sau autoconservare?


Autorităţile locale au interzis un concert. Se lamentează unii de persistenţa cenzurii, a Evului Mediu, a pocăiţilor şi a comuniştilor care acuză trupa respectivă de satanism şi nu înţeleg că e vorba doar de entertainment. În principiu, cenzura e câh, bineînţeles, dar ia să vedem noi un pic cât de distractivă (entertaining) e trupa respectivă. Ia uite nişte versuri drăguţe, în traducere proprie (pot fi verificate şi găsite în original, in extenso, alături şi de altele, tot la metalhead.ro):

„Dumnezeu detronat” (God dethroned)

Viziuni îmi hărţuiesc viaţa/ Înecarea tuturor şobolanilor creştini/Haosul oprimând religia/ În sfârşit Dumnezeu şi-a pierdut tronul./ Căderea lui Hristos, strânsoarea lor slăbeşte/Necredincioşii scapă de tirania lor/ Smulgând gâtlejurile tuturor înrobitorilor lor/ Paradisul e în paragină totală./ Pune tu un om nesfânt/ Stăpânitor peste el/ Şi Satana să stea/ La dreapta lui/ Dumnezeu detronat” etc., etc.

Cum, nu e distractiv? Cam asta e tematica tuturor textelor din piesele lor expuse acolo. Cum să nu fie distractive piese cu titluri ca „Oştile lui Lucifer”, „Măcelul lui Hristos”, „Peisaje infernale ale unui răsărit sângeros (Ritualuri morbide)”, „Protocolul execuţiei”, „Sânge fierbând”, „Vânarea lui Hristos”, „Misterele care te fac să sângerezi”, „Morţii răi”, „În plămânii iadului”, „Măcelărirea credincioşilor”, „Zeii terorii”, „Descântecul viermelui alb”, „Urând viaţa”, „Lume macabră”, „Fără supravieţuitori” etc.? Şi textele lor sunt la fel de drăguţe.

Sunt de râs şi de plâns cei care tot pretind că numele, versurile şi „conceptul” acestui gen de trupe sunt doar „parte din entertainment”. Poţi fi o dată, de două ori supărat pe viaţă, dar chiar tot timpul? Deci e vorba de o orientare consecventă. Mai departe: un gen muzical care e tot timpul într-un singur fel (morbid şi violent) e plictisitor. Cine se poate simţi bine când ascultă death metal? Sau scopul e să te simţi rău? Atunci e masochism, iar asta se poate trata. Mai departe: insultarea şi instigarea la uciderea unor categorii de cetăţeni (credincioşii, în speţă creştinii) în care articol din Codul penal se încadrează? Da, ştiu, în ţările civilizate nu sunt probleme cu acest gen de rock; înseamnă că şi acolo sunt duble standarde, deci încă nu-s nici ele suficient de civilizate. Libertatea de exprimare are şi ea limite, fixate de legi şi bunul simţ. Altfel, am putea vedea şi trupe care să cânte despre măcelărirea ne-creştinilor, adică a evreilor, a musulmanilor sau, de ce nu, a rockerilor. Cât de cool ar fi asta?

Reclame

5 responses to this post.

 1. Bine au facut ca l-au interzis, ca la ce gugumanii canta aia eu i-as trimite direct in Afganistan unde-s zonele cu talibani, doar cu un cutit la ei si un litru de apa, iar daca dupa 2 ani inca-s in viata atunci inseamna ca asta e, n-a vrut Dumnezeu ca ei sa dispara de pe pamant.

  Răspunde

 2. Posted by bloggerash on 5 iulie 2009 at 4:11 pm

  Nu are nicio importanta mesajul trupei. In chestiunea anularii/interzicerii concertului, judecata estetica este irelevanta. Daca gandim in acest fel, cadem intr-o capcana de tip totalitar: o autoritate decide ce este si ce nu este arta, ce e valoare si ce nu. Asa incepe cenzura!

  Răspunde

 3. Posted by adriangagiu on 5 iulie 2009 at 9:12 pm

  @bloggerash: Nu e deloc vorba de estetica. Textele trupei contin instigari la violenta contra unei categorii de populatie (a crestinilor). E sau nu penal?

  Răspunde

 4. @bloggerasch: Mai „esteticianule” pe cat punem pariu ca daca rock-erii astia ar canta in versurile lor contra evreilor sau musulmanilor, demult n-ar mai fi in viata, iar muzica lor interzisa peste tot pe planeta?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: