Nu suntem numere, ci oameni


În timp ce toţi s-au inflamat că au ajuns Berbecali şi EBa europarlamentari, deputaţii au aprobat pe neobservate, marţea trecută, ordonanţa de urgenţă a lui Tăriceanu ce impune paşapoartele cu cipuri biometrice (în care se codifică deocamdată poza şi amprentele). „Aleşii” votau în unanimitate, ca pe vremea Tovarăşului, iar afară avea loc mitingul de protest al cetăţenilor nemulţumiţi de astfel de acte. Ordonanţa a fost adoptată deja de Senat, iar Camera Deputaţilor urmează să dea votul final marţi, după părăsirea lucrărilor de către deputaţii PSD, PNL şi UDMR în timpul dezbaterii pentru începerea urmăririi penale a fostului premier Adrian Năstase.

N-au contat mitingurile şi 500.000 de semnături strânse până acum la iniţiativa părintelui Iustin Pârvu pentru un referendum contra actelor de identitate cu cipuri (acţiunea continuă, inclusiv la mai multe biserici ortodoxe orădene). Parlamentarii nici n-au discutat amendamentele aduse ordonanţei, deşi în societatea civilă s-au iscat dezbateri îngrijorate cu privire la siguranţa datelor personale în noul sistem de acte. Ca să nu mai vorbim de etapele preconizate ulterior în lume (că doar nu l-au inventat imitatorii noştri), în care cipul RFID (de identificare şi urmărire pe bază de radiofrecvenţe), implantat în palmă sau frunte, va include şi datele bancare ale posesorului, chipurile ca acesta să nu-şi piardă cardul. Ca în Apocalipsă, să poarte toţi sclavii semnul stăpânului în frunte sau palmă şi să nu poată cumpăra sau vinde fără acel semn (dar ăsta e un mit obscurantist fără legătură cu lumea noastră democratică şi atât de cool).

Democratică? Investigaţiile unor ONG-uri şi raportul Grupului European de Etică în Ştiinţă şi Noi Tehnologii, înaintat Comisiei Europene, indică altceva. Legea actelor cu cipuri (apropo, din 2011 se intenţionează şi introducerea buletinului cu cip) a fost promovată prin procedură de urgenţă, oamenii nefiind informaţi asupra textului ei complet. De ce să fie obligatorii paşapoartele cu cip? Unde sunt dreptul la libertatea de circulaţie şi prezumţia de nevinovăţie? Toţi suntem infractori şi terorişti care trebuiesc urmăriţi non-stop? Femeile musulmane apar în pozele din acte acoperite până la ochi din motive de tradiţie şi conştiinţă, dar noi de ce să nu avem dreptul, tot din motive de conştiinţă, la acte ne-„însemnate”? Dar contractul gras, din bani publici, pe care-l va prinde prietenul care trebuie ca să producă astfel de acte, în timp ce suntem în criză şi ne îndatorăm pe zeci de ani la FMI?

Legea n-are încă norme de aplicare, dar în Ilfov se emit din ianuarie astfel de paşapoarte, iar obligativitatea colectării datelor biometrice şi de la solicitanţii de paşaport temporar de tip vechi (cei care refuză cipul din motive de conştiinţă) e ilegală şi absurdă. Normele UE cer amprenta a două degete, dar ai noştri sar calul ca de obicei, iau de la zece degete şi nu le sortează, aşa că noile paşapoarte ar putea fi inutile şi nerecunoscute internaţional. Nu se ştie cine şi de ce stochează datele biometrice şi nu s-a prevăzut metoda de accesare securizată a lor (cu parolă, user name etc.), deci sistemul poate fi şi fraudat. Dictatură + incompetenţă + nepăsarea oamenilor = haos şi suferinţă. Deşteptarea!

Anunțuri

8 responses to this post.

 1. Posted by elena on 23 Iunie 2009 at 2:07 am

  Te rog, raspunde-mi si mie daca este adevarat ca parintele Iustin Parvu a strans 500 000 de semnaturi pentru referendum, pentru ca citisem zilele trecute pe un site ca s-au strans undeva sub 200 000 si incurajau oamenii sa se implice mai mult in campanie.Daca este totusi adevarat ca are numarul de semnaturi necesare, pe cand referendum-ul?

  Răspunde

 2. Nu-i nimic nou in stilul adoptarii acestei legi infecte, la fel au facut si cu celebra lege cu „datele” convorbirilor telefonice pe care au aprobat-o prin ordonanta de urgenta cu doua zile inainte de alegerile din toamna anului trecut. Asta-i celebrul stil al politicianului „inteligent”, adica „iuteala de mana si nebagare de seama”, asta bineinteles in defavoarea milioanelor de „fraieri” platitori de taxe si impozite(recunosc ca si eu le platesc la timp).

  Răspunde

 3. Stai, ca nu s-a adoptat, erau prea ocupati totusi ca sa-l scape pe Nastase. Cei ce nu-s de acord cu actele cu cipuri pot semna inca in unele biserici ortodoxe (trebuie intrebat la fata locului) initiativa de declansare a unui referendum national pe aceasta tema.

  Răspunde

 4. UPDATE: S-a adoptat miercuri, acum e la promulgare, la Basescu. Sa vedem cata constiinta are si el.

  Răspunde

 5. Constiinta? Basescu? Fat chance!

  Răspunde

 6. Sau parafrazandu-i pe cei doi copii idioti de la MTV (Beavis si Butthead) as putea zice: „The conscience has left the shiny sailor skull”.

  Răspunde

 7. @The Wizard of Oz: Iata inca un motiv pt. a semna la biserica listele pt. declansarea referendumului contra actelor de identitate cu cipuri.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: