Ziua Independenţei sau Ziua Europei?


S-a încălzit vremea şi au ieşit de la hibernare hăulitorii şi aplaudacii. Odată cu debutul unei noi campanii electorale (pentru Parlamentul European), am serbat la grămadă şi corecţi politic Ziua Europei. De când e Europa ţară ca să aibă o zi naţională nu ştiu – că parlament, guvern, monedă, drapel şi imn are. În naivitatea mea, credeam că această sărbătoare de 9 mai se leagă măcar de capitularea Germaniei naziste şi de sfârşitul celui de-al doilea război mondial în Europa (apropo, de ce nu serbăm şi căderea comunismului?). Aiurea! Sărbătorim declaraţia ministrului de externe francez Robert Schuman din 1950, care a propus să se pună producţia de cărbune şi oţel a Franţei şi a Germaniei sub o autoritate superioară celor două state (act considerat temelia Uniunii Europene).

Surprinzător sau nu, oaia neagră europeană care nu serbează laolaltă cu turma Ziua Europei e Marea Britanie, unde mai supravieţuiesc gândirea independentă, conservatorismul şi euroscepticismul. La drept vorbind, dacă UE nu s-ar comporta de multe ori ca un imperiu birocratic şi secretos, valorile pe care şi le asumă cel puţin din gură (pace, cooperare între naţiuni, democraţie, legalitate etc.) ne-ar fi foarte utile şi necesare, mai ales aici, la porţile Orientului. Ciudat e însă că nu prea se marchează ziua Consiliului Europei (5 mai), instituţie ce insistă pentru respectarea drepturilor omului, a democraţiei parlamentare şi a domniei legii, chestii mult mai interesante şi mai utile oamenilor decât expansionismul economico-politic al celor care se cred mai egali decât ceilalţi.

În Imperiul Roman (un precursor mai primitiv al UE), la 9 mai se ţinea Lemuralia, sărbătoarea strigoilor, zi în care aceştia erau exorcizaţi din case. Şi tot la 9 mai, dar în 1877, ministrul de externe liberal Mihail Kogălniceanu proclama în Adunarea Deputaţilor independenţa României, după ce-l convinsese împreună cu premierul Ion C. Brătianu pe prinţul Carol I să accepte cooperarea cu ruşii şi războiul contra turcilor care ne provocau şi ne atacau. Alianţa era contrară avizului Consiliului de Coroană şi ameninţării Franţei, sora noastră mai mare europeană (susţinătoare tradiţională a Turciei, împreună cu Anglia). Proclamarea „solemnă” a independenţei a fost organizată a doua zi, ca să fie de ziua naţională (ziua înscăunării lui Carol I cu 11 ani în urmă). Vorba lui Caragiale: „Ca rol fu mare, mititelul.” Aviz celor ce idealizează un singur om şi-i uită pe Brătianu, Kogălniceanu, Carp şi pe mulţi alţii.

Detaliile legate de campanie, de jocul duplicitar al Rusiei şi de umilitoarele hăţişuri diplomatice europene printre care marii oameni de stat români (atunci exista şi aşa ceva) s-au strecurat apărând demnitatea naţională nu-şi au locul aici. Dar să observăm că prea puţini şi-au mai amintit acum de independenţă, fiindcă nu e cool să vorbeşti de ea în ziua Europei. Nu e mai mişto să fim yes-meni, contribuabili, căpşunari, cumpărători şi să murim ca mercenari pe fronturile altora? Mai contează că dizidentul antisovietic Vladimir Bukovski compara argumentat UE cu URSS? Mai bine ne holbăm la „Ziua Independenţei” (cu Will Smith, Jeff Goldblum şi Bill Pullman), unul dintre cele mai bune filme sovietice făcute de americani.

(Jurnal bihorean, 12 mai 2009)

Anunțuri

4 responses to this post.

 1. E, las’ ca nici ziua nationala a Romaniei nu prea e sarbatorita in tarisoara asta vesela si plina de amatori de mici, bere plus ragaielile aferente.

  Răspunde

 2. Posted by adriangagiu on 14 Mai 2009 at 5:51 pm

  Poate vine si momentul sa ne trezim, sa ne ridicam deasupra stomacului si sa redevenim oameni demni, asa cum au dreptul toti oameniii si toate natiile.

  Răspunde

 3. De cand m-am nascut momentul ala de care zici tot vine, dar nu stiu cum se face ca tot nu ajunge. Mister bibicule, nu alta.

  Răspunde

 4. Posted by adriangagiu on 16 Mai 2009 at 1:44 pm

  Depinde de fiecare dintre noi. Cand vor fi destul de multi cei treziti, va fi bine. 😉

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: