Micii şi berea cresc inteligenţa


Cu ocazia sărbătorii celor care cică mai muncesc, am participat la o cercetare sociologică cu colectivul de oameni ai muncii de la catedra de Studii pe Oameni a Universităţii, coordonat de prof. univ. dr. doc. Ioşca Badogoş, un fruntaş al Partidului… nu contează, că doar e unul singur. M-am deplasat la faţa locului, în parcul cu partide, mici şi bere, şi am realizat un sondaj de opinie pe un eşantion reprezentativ reprezentat de vecinul Ses de la doi.

Dialogul sociologic s-a purtat la coada pentru mici şi bere gratis (gratis acum, că ne mai întâlnim noi la europarlamentare), printre politicieni ce se sacrificau aerisindu-şi burţile, guşile şi respectiv poşetele tip garsonieră (ca preţ) printre cei de grija cărora nu pot ei dormi noaptea, ci numai în Parlament sau diverse consilii, adică printre noi, oamenii simpli şi de rând, bă!

„Stimate vecin respondent anonim, ce înseamnă pentru dv. 1 Mai?” „Păi, ştrandu’ din Băile 1 Mai, că d-acolo vinim, dă la fript dă mititei.” „Mă refer la ziua de 1 Mai.” „A, o zi liberă.” „Cum aţi ales să sărbătoriţi această mare sărbătoare?” „Păi, cum şi alejem? Am ales păntru stabilitate şi păntru reformă, cu gându’ la viitoru’ copiilor noştri…” „Un moment, asta data viitoare, acum e vorba despre cum sărbătoriţi această mare sărbătoare.” „A, păi, cum şi sărbătorim? Ca tătă lumea.” „Normal.” „Cu mici, cu bere.”

„Extraordinar! Cum v-a venit această idee inovatoare?” „Păi, aşe ne-o zâs dă la partid.” „Domnu’ anonim, vedeţi că nu e propagandă politică aici, distinşii politicieni sunt aici ca simpli cetăţeni, doar ca să se bucure împreună cu noi şi să-i ţinem minte de la chefuri când o să ne ducem la vot.” „Da, aşe…” „Bun, am notat şi acest răspuns. Cum se împacă spiritul occidental, tolerant, civilizat şi democratic al Oradiei cu consumul de mici şi manele, două turcisme?” „Bine.” „Aşa-i că nu vă deranjează că sunteţi îmbrăcaţi toţi la fel, ca oile, cu tricourile astea de partid? Repet, ăsta nu e un miting electoral.” „Bunînţăles. Le schimbăm după-masă, când vin ceialalţi şi ne deie micii şi berea lor, şi-om lua tricourile lor.”

„Astfel veţi avea posibilitatea să comparaţi cele două doctrine şi principiile teoretice şi practice ale celor două partide, pentru a vota peste câteva luni în cunoştinţă de cauză.” „Ă… Da.” „Pentru că dv. nu sunteţi nişte milogi penibili şi nişte pomanagii uituci care aşteaptă să le dea statul totul gratis, iar pentru nişte mici şi o bere gratis sau pentru kilul de zahăr şi ulei electoral votaţi orice hoţ mincinos.” „Păi… da.” „Deci, în concluzie, v-a plăcut sărbătoarea de Ziua Muncii, nu-i aşa?” „Ce ziuă?” „Chestia asta, cu micii şi berea…” „A! Păi… Da, ne-o plăcut… Îi supeer! Am fo’ şi la defilare, am stat şi la coadă, la cupoane, îi şi tovarăşu’ – pardon, domnu’ Cutare cu noi, că nu ne-o uitat de unde-o plecat. Îi fain, ca înainte!”

În concluzia cercetării noastre sociologice, concretizată printr-o nouă lucrare de doctorat disponibilă clienţilor universităţii noastre la cel mai avantajos preţ, gradul de democratizare, reformare, civilizare şi implicare al societăţii româneşti a atins culmi inimaginabile, iar discernământul alegătorilor creşte proporţional cu cantitatea de mici şi bere ingurgitată. Să trăiţi! Bine?

(Jurnal bihorean, 5 mai 2009)

Reclame

4 responses to this post.

 1. Draga domnule Gagiu (ce nume predestinat, bre), eu zic ca ar fi trebuit ca la chestia asta cu sarbatoarea muncii sa fi participat si nenea ala de canta prin anii ’80 Thriller, ca am inteles din presa mondialo-mondena ca saracutul e putin sau mai mult subnutrit. Si cine stie, poate asa ii mai crestea putin si IQ-ul.

  Răspunde

 2. Posted by adriangagiu on 7 mai 2009 at 1:29 pm

  Draga Wizard of Oz (ce nume predestinat, bre), te referi la prietenul lui Iliescu, ala cu care se afisa cand venea p-aci? (De unde si intrebarea: Cine-i ala de langa Iliescu?)

  Răspunde

 3. Iliescu? Dar cine-i ala? Vreun vajnic utilizator al limbii de lemn sau un bun teoretician al logicii sovietice?

  Răspunde

 4. Posted by adriangagiu on 8 mai 2009 at 10:40 am

  Tov. Iliescu e un tovaras tinar, de nadejde, despre care se auzea prin 1988-1989 la Europa Libera, in contextul emisiunilor despre „dizidentii” anonimi din Frontul Salvarii Nationale, ca despre un posibil si preferabil inclocuitor la comanda al secretarului general al Partidului, presedintele RSR, tov. Niciolae Ceausescu.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: