Bă, ce mai tropăim!


Ai stins lumina o oră sâmbătă seara, conform campaniei globale Ora Pământului (Earth Hour)? Sunt convins, mai ales că era şi în timpul meciului cu sârbii (mai bine o stingeam). Earth Hour e „un apel global la acţiune pentru un viitor sustenabil” şi a fost organizat pentru prima oară în 2007, la Sydney, când 2,2 milioane oameni şi companii au stins luminile timp de o oră. Un an mai târziu a devenit global (că aşa e trendy şi cool), antrenând 50 de milioane de oameni din 35 de ţări.

Pentru unii e un gest simbolic, pentru alţii e snobism şi spirit de turmă: gândiţi şi alegeţi. E adevărat că şi un gest mărunt şi izolat poate avea valoare de simbol stimulator al unei avalanşe de evenimente, ca bătaia de aripi a fluturelui din parabolă sau ca protestul Rosei Parks. Dar ce efecte a produs acum la noi Ora Pământului? „N-a fost vizibilă o scădere masivă a consumului de energie electrică la nivel naţional. Consumul mediu la nivel naţional la oră de vârf e de 7.000 MW, iar în seara de sâmbătă acesta a înregistrat o variaţie de numai 100 MW. Dacă ar fi participat toţi consumatorii, nu doar populaţia, s-ar fi cunoscut o diferenţă mai mare, a declarat Octavian Lohan, directorul diviziei Dispecerat Energetic Naţional, încheind totuşi împăciuitor: Din lucrurile mici se fac faptele mari.” O fi rudă cu Lindsay Lohan? Sau ea o fi rudă cu el? În fine. Estimativ, potrivit lui Lohan (Octavian, nu Lindsay), la acţiune a participat 10% din populaţie.
Deci a fost o frecţie la un picior de lemn, chiar mai diluată decât anul trecut, fiindcă la 29 martie 2008 Ora Pământului a scăzut consumul cu 150 MW. Adică 1,5 milioane de becuri au fost stinse în acel moment în întreaga ţară, conform directorului de atunci al Dispeceratului Energetic Naţional, Marian Cernat. Dar se ştie de mult că populaţia are o pondere foarte mică faţă de firme şi instituţii în consumul energetic al unei ţări. Cu toate astea, raţionalizările de curent şi propaganda cu strânsul curelei i se adresează mereu cu precădere ei. Ca-n bancul cu şoricelul şi elefantul: „Bă, ce mai tropăim!”

Prilej şi acum de a se împăuna unii, foarte satisfăcuţi de sine, cum că „România se alătură în 2009, în mod oficial (cum adică, adică Băsescu şi ăştia? – n. n.), campaniei globale Ora Pământului (Earth Hour), al cărei scop este de a dovedi că populaţia poate acţiona concertat împotriva schimbărilor climatice”, după cum jubila reprezentantul Programului WWF Dunăre-Carpaţi România, Luminiţa Tănăsie (de la capătul tunelului). Gata, au rezolvat-o şi pe-asta! A scăzut consumul cu 1,4 % timp de o oră. Dar putem apărea cu circotecă pe la tembeliziuni, scriem proiecte, păpăm bani, în timp ce se rad pădurile şi alte habitate naturale ca să se îmbogăţească unii (e doar un exemplu).
De ecologism de-ăsta suntem sătui cei care am apucat întreruperile de curent de pe vremea lui Ceaşcă şi a socrilor lui Puiu Popoviciu (tov. vice-prim-ministru Ion Dincă, zis Teleagă) şi Adrian Năstase (tov. ministru Angelo Miculescu), a tov. prim-secretar Ion Iliescu şi a atâtor rude sus-puse ale actualilor sus-puşi. În rest, SUA ar putea semna Protocolul de la Kyoto, China şi-ar putea reduce poluarea, iar tehnologiile bazate pe ţiţei ar putea fi înlocuite cu alternativele lor curate.

(Jurnal bihorean, 3 apr. 2009)

Reclame

2 responses to this post.

  1. Vrajeala asta cu „salvati” pamantul are tot atata valoare ca si prostia aia facuta de nu stiu ce ONG in Bucuresti prin februarie cu topirea unei bucati de gheata in care era un lingou de aur, prostie cu care ei cica „sensibilizau” poporul cu privire la incalzirea globala. Ca o mica ironie, dupa ce s-a topit gheata aia (desi in mod ciudat cica nimeni n-a castigat pariul) iarna n-a respectat „intelegerea” si a revenit la loc comanda, ba pe deasupra s-au blocat si ceva sosele prin tara (ca oricum autostrazi nu sunt si nici nu vor fi in graba). E adevarat ca anul trecut (daca memoria nu ma inseala) mai venise un american cu o teorie ca cica ar fi bine sa stingem de tot si tv-ul si pc-ul cand nu le folosim ca asa ar scadea cu nu stiu cat consumul de curent si implicit se va reduce astfel si incalzirea globala care cica la randul ei e influentata de productia tot mai mare de curent electric. Dar, e adevarat ca nici acolo, in „the land of the free and the home of the brave” (cum le place americanilor sa-si autociteze imnul) nici o mare companie nu da nici 2 centi pe nici o teorie din asta elucubranta.

    Răspunde

  2. Posted by adriang on 31 martie 2009 at 2:45 pm

    @The Wizard of Oz: Sigur, mingea e la marile companii care consuma si polueaza enorm. Dar alea nu suporta austeritatea, ca la ele e mai mare lacomia decat constiinta. Nu suporta nici falimentul, de-asta le subventioneaza din greu si Bush, si Obama cu bani publici.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: