Televiziunea e educativă


„Televiziunea e foarte educativă. De câte ori dă cineva drumul la televizor, trec în camera cealaltă să citesc o carte”, spunea fratele Marx (Groucho, nu Karl). Marele comedian american a fost însă norocos că n-a apucat să vadă emisiunile de azi. S-ar fi lăsat de meserie, căci ce glume să mai faci când nebunia e aproape generalizată? Cine să mai râdă de ele dacă mai toţi sunt de râs? Dar asta e altă poveste, deocamdată treaba e că responsabilitatea mass-media e enormă prin influenţa în masă pe care o deţine.
Virgiliu Gheorghe a reunit în cartea „Efectele televiziunii asupra mintii umane (Despre creşterea copiilor în lumea de azi)” o serie de studii privind transformările pe care vizionarea programelor TV le produce în dezvoltarea şi funcţionarea creierului uman. De pildă, efectul semi-hipnotic, prin generarea de unde cerebrale alfa, că de-asta e aşa de eficient televizorul ca sedativ al copiilor. Ca orice obsesie evazionistă, televizorul creează şi dependenţă, ca şi jocurile video şi internetul, cum au demonstrat psihologii americani R. Kubey si M. Csikszentmihalyi. Iar la vârste mici, vizionarea excesivă inhibă dezvoltarea cortexului prefrontal, a emisferei cerebrale stângi şi a comunicării între emisfere prin puntea corpului calos.

Ca bonus se adaugă sindromul deficitului de atenţie, cu sau fără hiperactivitate, adică scăderea atenţiei, memoriei, imaginaţiei şi motivaţiei la efort. Viaţa reală nefiind şocantă ca la tembelizor, puştii se vor plictisi de banalităţile ei, inclusiv de şcoala lipsită de Pokemoni şi pitici porno. Până la problemele de învăţare, de care suferă peste 50 % dintre copiii occidentali, mai e doar un pas. După gust, se adaugă vocabularul redus, proliferarea ticurilor verbale şi a cuvintelor de umplutură, dificultatea de a înţelege şi de a reda cuvinte şi fraze lungi.
Prin activarea în noi a imitaţiei, televiziunea impune modele, predominând mesajele violente, erotice, rebele şi consumiste. Violenţa naşte violenţă, se legitimează şi se banalizează, oamenii se tem mereu, gata să răspundă la atac, stresaţi şi necontrolaţi. Materialele erotice dau şi ele dependenţă, tinerii ajung să creadă că dragostea e numai sex, scade vârsta primelor relaţii sexuale, iar ele devin un sport doar pentru propria plăcere sau o sursă de frustrare faţă de „strugurii acri” (că Angelina sau Brad Pitt sunt luaţi).

De „rebelii fără cauză” egoişti care persiflează impertinent orice sau de hămesiţii înnebuniţi de mesajele publicitare cu noi dorinţe fără saţ ce să mai zicem? Cui îi mai pasă că insuccesul şcolar (şi ulterior profesional şi uman) e direct proporţional cu timpul alocat vizionării televizorului, după cum au demonstrat cercetătorii occidentali din domeniul educaţiei?
Fără a fi habotnici şi a ne arunca televizoarele pe geam, cheia e şi aici capacitatea noastră de alegere şi autocontrol. Există telecomandă, nu ne obligă nimeni să ne uităm la Magda Ciumac şi nu la Discovery, să zicem. Putem folosi televiziunea ca instrument de informare, nu să ne folosească ea pe noi. Iar telecomanda are şi butonul Stop. Atunci putem savura beneficiile liniştii (sonore şi sufleteşti), ale lecturii, ale mişcării, ale întâlnirii cu cei dragi, ale naturii încă neîntinate de rating şi pollitică.

(Jurnal bihorean, 17 mart. 2009)

Anunțuri

One response to this post.

  1. Catre bloggerii oradeni:

    Primavara Poetilor are loc in Oradea a 3-a oara (a 5-a oara in Romania, participa 60 de orase) – afisul si programul festivalului se pot prelua de pe blogul http://rotundu.wordpress.com

    Tot acolo se gaseste si pagina: Oradea – 465 bloguri.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: