Muzica banilor


Compozitorul Harald Moca din Vaşcău era confruntat cu dileme artistice din cauza lipsei de idei originale, a îndoctrinării cu „isme” a lumii muzicale şi a dezinteresului public pentru muzici prea complicate, la care nu poţi bate ritmul din cap sau din buric. Ca urmare, a luat decizia radicală de a avea succes. A dat drumul la televizor la etno, taraf şi alte cele şi a înţeles. Locul de „micul Mozart” fiind deja ocupat de micul Moga, Harald a decis să se transforme în „marele Minune”: se va face manelist.
Pentru început, numele de scenă Harald Moca nu se potrivea, aşa că l-a schimbat într-unul mai de răsunet şi mai adecvat noului orizont artistic: Ghiuri Englezu de la Cou. Pentru a atinge nivelul de cultură necesar, s-a uitat o lună numai la telenovele româneşti şi talk-show-uri cu Naomi, Nikita, Magda Ciumac şi Sexy Brăileanca, adică s-a uitat numai la televiziunile româneşti. Ghiuri Englezu încă avea coeficientul de inteligenţă mai mare decât numărul de la pantofi, dar a rezolvat şi asta purtând pantofi mai mari.

Fiind astfel remarcat de diverşi, să le spunem, întreprinzători cu cefe groase, achiziţionarea unor lanţuri de aur care să atârne pe el, a unei limuzine, a unui castel cu turnuleţe folclorice de tablă şi a unei faraoance bengoase care-l iubeşte dezinteresat n-a mai fost o problemă ca pe vremea când se hrănea cu iaurt ca să-şi plătească ratele. Afacerile cu noii lui prieteni au adus încă un beneficiu noii lui cariere artistice: rude în puşcărie (un unchi la care ascunsese „marfa” şi pe care l-au plătit ca să stea în locul lor la puşcărie).
Cu freza formată din gel, cu haine lucioase, pantofi de lac şi vestă, fostul Harald emite capodopere copiate de la greci şi turci şi extaziază publicul doritor de concepte adânci, ca banii, duşmanii, golanii, prinţesele, băutura, aurul, Mercedesul, valoarea lui însuşi, Dumnezeu şi cicalaca-cichicea. Vocea cu care solfegia pe vremuri în examenele de la Conservator îi devenise acum gâjâită şi o continuă sursă de agramatisme de valoare (cam ca în „Metamorfoza” lui Kafka – asta ca să înţeleagă şi fraierii care citeau în loc să facă banii cu talent). Cursurile de orchestraţie cu exemple din Wagner şi Rimski-Korsakov le uitase de mult, ca pe o încarnare trecută, acum îi ajungeau rafinamentele inepuizabile date de un acordeon, o orgă de doi lei, un saxofon şi un ritm de tobe de la sintetizator.

Apoi, fostul compozitor Harald Moca şi actualul barosan Ghiuri Englezu a atins gloria supremă cu primul din cele 100 de videoclipuri identice (evident difuzat intens de televiziuni cu dedicaţiile aferente), în care şi-a etalat originalitatea şi talentele ca şi în muzică: un dans electrizant constând din câte doi paşi la stânga şi la dreapta, câte o pocnitură din degete şi acelaşi rânjet cuceritor lipit pe faţă de la început până la sfârşit. Conceptul videoclipului, inspirat de operele clasicilor genului, consta din câteva prinţese care scuturau din mamele, fese, ţâţe şi buci (deci se adresau diferitelor categorii de public, nu numai needucaţilor), nişte lumini colorate şi câteva decapotabile. Între timp, în rai, Bach, Beethoven şi Handel îşi pregăteau cagulele, bâtele de baseball şi biletele de avion spre Pământ. Nişte needucaţi irascibili!

(Jurnal bihorean, 13 mart. 2009)

Reclame

2 responses to this post.

  1. Adriane, iti multumesc din suflet pentru articol, am ras de era sa cad de pe scaun, noroc ca m-a oprit tastatura din voiajul spre covor. Daca ar exista un Nobel pentru articole din ziar scrise cu mult umor pe diverse teme (e adevarat imi plac mai mult astea culturale) l-ai merita cu prisosinta.

    Răspunde

  2. Posted by adriang on 13 martie 2009 at 10:12 pm

    @Nick the Dick: Cuplă. Dar exagerezi. Mă mulţumesc cu Nobelul pentru muzică.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: