Animale de criză


Meserii din vremea crizei: britanicii caută vorbitori de limba română pentru a dresa măgari. Aşa zice o ştire a unei tembeliziuni de pe la noi, că doar ce subiecte să aibă decât măgari, cu tabloidizarea asta generalizată. Bineînţeles, nu toţi britanicii caută români care să se înţeleagă cu măgarii, ci doar angajaţii de la Museum of Kent Life din Maidstone, un muzeu al stilului de viaţă rural din ultimii 150 de ani. Găsirea unor români care să se înţeleagă cu măgarii n-ar trebui să fie grea, fiindcă oricare suntem eligibili pentru aceste posturi. Păi nu convieţuim de ani de zile printre gunoaie (pe care cine le aruncă peste tot?) cu nesimţiţi, hoţi, mincinoşi, impostori, agramaţi, manipulatori, ignoranţi şi prostituaţi?

Concret, muzeul respectiv a cumpărat doi măgari tocmai din România (ca să vezi, s-au terminat măgarii în perfidul Albion), dar măgarii, tot măgari: nu reacţionează la comenzile date în limba bardului de la Stratford, răspund numai la comenzi în limba română. Adică, spre deosebire de unii oameni, au învăţat româneşte. Şi manifestă un dispreţ suveran faţă de enunţurile scorţoase în limba globalizării, gen: „Would you please, Ms. Ellie, be so kind and turn to the left?” Că aşa se discută în ţările civilizate până şi cu măgarii, nu cu hăis şi cea, iar cei doi aşa au fost rebotezaţi, Ellie şi Dora (Atunci or fi măgăriţe? La nimic nu se pricep englezoii ăştia). Încă n-au apărut dresorii români de măgari care să salveze muzeul din Kent de barierele lingvistice măgăreşti, deci acţionaţi până nu vă suflă postul vreun politician român, atât de obişnuit să ducă de funie fauna manelisto-telenovelistică până la victoria finală (a lui, fireşte – vorba lui Năstase).
O a doua tâmpenie pe ziua de azi e ştirea cu doi peşti cu faţă umană – la propriu. Într-un mic iaz din spatele curţii unui moş din Chongju, Coreea de Sud, au apărut doi hibrizi de crap cu meclele deformate în aşa hal, încât seamănă cu feţe de oameni. Asta ne e prezentată drept descoperire senzaţională, ce-i drept de către un cotidian britanic, „The Telegraph”, iar englezii, se ştie, nu se pricep nici să se înţeleagă cu măgarii. Cei doi monştri sunt însă ambii femele, aşa că dacă nu-s lesbiene şi nu adoptă ceva, nu vor transmite urmaşilor mutrele lor atât de asemănătoare cu ale prădătorului de vârf al planetei.

Moşul proprietar al iazului zice că-i are din 1986, dar că abia acum au atras atenţia savanţilor, şi că „au devenit din ce în ce mai umani în ultimii ani.” Interesant evoluează lucrurile: de la zicala cu peştele cel mare care-l înghite pe cel mic s-a ajuns la peştii cu faţă umană. Aşa că nu întâmplător perorez despre aceste descoperiri senzaţionale în ziua aniversară a tov. Ion Iliescu, inventatorul capitalismului de cumetrie sau al socialismului cu faţă umană, nu contează, oricum e totuna. Şi mai suntem şi în zodia Peştilor.
Cât despre măgarii de la început, cică ursul dă concurs ca să se angajeze pe post de urs. Deşi avea studii de ursologie şi a făcut o lucrare impecabilă, pe post e angajat un iepure. Ursul face contestaţie şi vine o comisie de anchetă formată din doi lei, care conchide că s-a procedat corect angajându-l pe tov. Iepure pe post de urs. Morala: leii erau măgari.

(Jurnal bihorean, 6 mart. 2009)

3 responses to this post.

 1. Inca e bine ca a fost angajat tov. Iepure, ca de o angajau pe tov. Furnica murea saraca de frig (ca n-are blana prea mare) si in plus ar fi avut si ceva probleme cu scosul salarului sau salariului (cum o fi corect nu mai stiu) din bancomat.

  Răspunde

 2. Posted by adriang on 6 Martie 2009 at 7:48 pm

  @Nick the Dick: Yeah, right! (You should change your nickname, mate. It’s weird!) 🙂

  Răspunde

 3. No way, dude. I like it.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: