Imperiul duios


Care e deosebirea dintre capitalism şi comunism? În capitalism e exploatarea omului de către om, pe când în comunism e cu totul invers. Care e deosebirea dintre Uniunea Sovietică şi Uniunea Europeană? Păi, sediile? Retorica? Oricum, nu birocraţia, privilegiile, centralismul şi secretomania. Joia trecută, preşedintele ceh Václav Klaus a ţinut un discurs în Parlamentul European şi a asemănat aşa-zisa democraţie a UE cu sistemul din fostul bloc comunist. Uite că mai există politicieni care gândesc la rece şi pentru cei care i-au trimis acolo.
„Sistemul decizional actual de la nivelul UE e diferit de democraţia parlamentară clasică, a spus Klaus. Într-un sistem parlamentar democratic, o parte din reprezentanţi susţine guvernul, iar o alta opoziţia. În Parlamentul European lucrurile nu stau deloc aşa. Aici e promovată o singură variantă, iar cei ce îndrăznesc să gândească diferit sunt catalogaţi imediat drept duşmani ai integrării europene. Nu cu mulţi ani în urmă, în Europa de Est am avut un sistem politic în care alternativele şi opoziţia nu erau tolerate. Credeam că am învăţat lecţia amară că libertatea nu poate exista fără opoziţie.”

El a adăugat: „Mă tem că această încercare de a grăbi integrarea şi de a muta deciziile de la nivelul ţărilor membre la nivel european nu va face decât să distrugă lucrurile bune pe care Europa le-a construit în ultima jumătate de secol. Să nu subestimăm temerile cetăţenilor noştri, cum că problemele lor vor fi din nou decise departe de ei şi fără ştirea lor, iar capacitatea lor de a participa la aceste decizii va fi limitată.”
În aceeaşi şedinţă, europarlamentarul britanic Nigel Farage, co-preşedintele Grupului Independenţă şi Democraţie, s-a adresat boşilor UE: „Nu vreţi să îi implicaţi pe cetăţenii UE. Vă e teamă că dacă vor afla mai multe despre planurile voastre grandioase vor vota contra ? Încercaţi de fapt să opriţi intenţionat referendumurile libere şi oneste în Europa. Vreţi să acţionaţi ca un buldozer, să aruncaţi la coş rezultatele referendumurilor din Franţa şi Olanda pentru a vă duce la capăt planurile. Dacă sunteţi atât de mândri de proiectul vostru european şi sunteţi cu adevărat democraţi, alăturaţi-vă acestui apel pentru a permite oamenilor să-şi decidă singuri viitorul.”

Pentru cei care mai cred că un preşedinte de stat membru UE e un nebun adept al teoriilor conspiraţioniste şi bate câmpii în plenul Parlamentului European, să le reamintim doar incidentul de acum două luni. Un grup de 80 de europarlamentari au fost scoşi atunci din sala de şedinţe pentru că au protestat împotriva modului în care li se impune cetăţenilor europeni Tratatul de la Lisabona, Constituţia Europei. Ei ceruseră organizarea de referendumuri pe această temă la nivelul întregii Uniuni, prin care europenii să îşi poată exprima direct punctul de vedere.
Asta fiindcă nu se mai ratifică Tratatul decât în parlamentele statelor membre, după ce irlandezii l-au respins prin referendum, iar acum se fac presiuni asupra lor să-l repete până iese cum vor cei de la UE. Atât contează părerea cetăţenilor europeni. Ce-ar mai fi de adăugat? Poate faptul că Václav Klaus n-a arborat drapelul UE pe sediul preşedinţiei cehe fiindcă „ţara lui nu e o provincie a Imperiului UE”.

(Jurnal bihorean, 24 febr. 2009)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: