Păsările


Suntem mai răi ca ciorile. Suntem hoţi, nesimţiţi, iresponsabili, leneşi, securişti şi comunişti. Suntem ultimii oameni. Avem o ţară frumoasă, păcat că-i locuită. Ne trebuie domn străin. Vin americanii şi UE şi rezolvă tot. Ar trebui să fim administraţi de alţii, că nu suntem în stare de nimic. Suntem manelişti, ne omorâm între noi la ştirile de la ora cinci, n-avem nimic bun. Suntem populaţie, nu popor, n-avem istorie, valori şi viitor. Suntem pedofili, zoofili şi Benny Hilli. Rugăm lumea civilizată să ne deporteze, să ne ducă în grădinile ei zoologice sau, mai ieftin, să ne omoare.
N-am înnebunit de tot, discursul de mai sus e un concentrat din ceea ce se aude şi se scrie mereu printre noi. Totul ne pute, iar masochismul şi defetismul ne sunt administrate zilnic şi de „formatorii de opinie” (ce expresie sinceră din partea acestor manipulatori, a căror soldă ar fi interesant de ştiut, fără a cădea în teorii conspiraţioniste despre coloana a cincea, deşi încă Sun-Tzî scria despre subminarea încrederii şi solidarităţii inamicului înainte de a-l prăda sau cuceri). Nimic nu e bun, dar în afară de a critica nu facem nimic. Negativismul fiind contraproductiv, în stilul ăsta nici nu putem spera curând o ameliorare. Ura şi înstrăinarea dintre noi n-au cum să nu împută atmosfera şi perspectivele.

Ciorile de la început nu erau întâmplătoare. Asociaţia Elveţiană pentru Protecţia Păsărilor a criticat un afiş contra extinderii liberei circulaţii a românilor şi bulgarilor în Elveţia. În afiş apar aceşti sub-oameni est-europeni ca trei ciori „agresive şi hoaţe” care atacă ţara lui Heidi şi a marilor bănci, iar asociaţia respectivă protestează pentru jignirea ciorilor prin asocierea cu aceste două populaţii de monştri de la mahalaua UE. Dimpotrivă, toate corvidele sunt foarte inteligente şi fidele, argumenta directorul asociaţiei. Ceea ce e adevărat, dar parcă totuşi nu sunt oameni. Nu contează, că nici noi nu suntem.
Vă place? Nu demult, ambasada Rusiei din Germania a protestat faţă de un film nemţesc despre violurile şi alte atrocităţi comise de Armata Roşie eliberatoare în timp ce invada Reich-ul naţional-socialist şi a negat vehement că vreun fir de păr „arian” a fost clintit de trecerea rafinaţilor „Davai ceas”. Dimpotrivă, nouă ne place să stăm capră, adăugând încă o lopată de rahat la insultele altora.

Încercaţi, dacă vă ţine brăcinarul, un discurs defetist şi autodenigrator în orice altă ţară: spuneţi-le francezilor că Napoleon era un condotier, ca Mihai Viteazul, spuneţi-le americanilor că Vestul a fost cucerit de borfaşi europeni şi prin masacrarea amerindienilor, spuneţi-le ruşilor că Stalin era un dictator criminal, nu apărătorul maicii Rusia şi una dintre cele mai populare personalităţi ruse azi. Aceste ţări nu s-au construit, nu s-au menţinut şi nu au evoluat prin astfel de concepţii.
Dacă vrem civilizaţie, de ce nu suntem fiecare civilizat? Dacă vrem să nu se fure, de ce nu încetăm fiecare să furăm într-un fel sau altul şi de ce-i tot votăm pe ăia care fură? De ce nu ne ajutăm între noi, de ce nu ne zâmbim, de ce nu tăcem măcar dacă n-avem nimic bun de zis? Ce n-a făcut minciuna comunistă fac răsturnarea valorilor, propaganda şi lăcomia: numai prostul e slugă şi-i place.

(Jurnal bihorean, 13 ian. 2009)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: