Criza dioxinei aviare nebune


Fugiţi, că vine criza vacii nebune cu dioxină şi gripă aviară! A, şi suntem în război cu terorismul mondial. Era unul, Orwell, care a zis că războaiele nu-s făcute ca să fie câştigate, ci ca să fie continue, că aşa câştigă averi de pe urma lor băieţii deştepţi din complexele militaro-industriale. Mai ales că, după cum se vede, n-ai cum să câştigi cu mijloace convenţionale un război cu teroriştii, dar ei pot juca de minune rolul de bau-bau nevăzut ce poate apărea de oriunde (apropo, unde-s Ben Laden şi mollahul Omar?). E o veche tehnică de manipulare colectivă: inventarea unui inamic comun pentru a obţine coeziunea societăţii în jurul conducătorului iubit. O coeziune bazată pe frică e cam de cacao, dar ce contează!

De la izbucnirea scandalului cu dioxina din carnea de porc din Irlanda, autorităţile româneşti au retras de pe piaţă 40 de tone de carne contaminată, adică o treime din cantitatea importată. Restul s-a transformat în mezeluri, iar pericolul a trecut pentru că (argument românesc) carnea contaminată s-a vândut şi s-a consumat deja. Adică mezelurile cu dioxină sunt mai cool decât carnea cu dioxină, iar pericolul a trecut fiindcă a fost deja mâncat. Şi ce, a murit cineva intoxicat cu dioxină? Nu, sau n-a zis (dar l-a întrebat cineva?). Românul are şapte vieţi în pieptu-i de aramă: după boiaua cu miniu de plumb şi smântâna cu aracet de pe vremea regretatului de unii, cine se crede carnea asta cu dioxină?
Ei, cum şi-a găsit dioxina asta să atace tocmai porcii irlandezi! Şi asta la scurt timp după ce boşii de la UE se ofuscau că poporul irlandez a respins proiectul de Constituţie a Europei ca fiind nedemocratic (a fost singurul popor european căruia i s-a mai cerut părerea prin referendum). Desigur, şutul cu efect tras zootehniei irlandeze e doar o coincidenţă, nu putem insinua că la Bruxelles şi Strasbourg se practică presiuni economice, acolo veghează numai gânditori diafani, integri şi democratici, adevărate exemple de moralitate, de autosacrificiu pentru binele celor pe care-i reprezintă şi, ce s-o mai lungim, de sfinţenie ireproşabilă, incontestabilă şi absolută. Şi irefutabilă (e de bine şi asta, băieţi).

Aşa e şi cu criza financiară mondială. Vrei, nu vrei, te pricepi, nu te pricepi, musai să arunci la fiecare două vorbe trei despre criză. Criza s-a banalizat, ca alte gogoriţe ale noii limbi de lemn, gen „tranziţie”, despre care nimeni nu mai ştie ce înseamnă. Important e să se repete cuvântul până la saturaţie, ca să ne intre în cap şi să se adauge la lista cu inamici nevăzuţi de care cică ne apără tătucii de la guvernare. Ce criză? Păi noi suntem cu o sută de ani în urmă, iar după cozile din „iepoca de aur” şi debandada inflaţionistă din anii 90, criza asta a creditelor e doar un fel de spirit de glumă cu caracter hazliu.
Dar cu pretextul crizei de la ei, aşa-zişii americani de la Bechtel vor să concedieze 2300 de angajaţi, din care 1500 din Bihor. După atâţia ani şi umflaţi cu bani prin contractul secret semnat cu Năstase, au făcut doar cinci kilometri de autostradă, şi-ăia cu fisuri. În schimb, în ciuda crizei, Direcţia Finanţelor Publice face angajări, adică guvernul, reprezentat de mutrele acre care se strâmbă la tine din ghişee, veghează pentru tine.

(Jurnal bihorean, 18 dec. 2008)

Reclame

One response to this post.

  1. De obicei nu dau comment-uri pe bloguri dar postul tau m-a fortat sa o fac. Felicitari pentru site!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: