Fă ceva!


N-ai fost la vot? Ai avut altceva mai important de făcut decât să decizi atât cât poţi, o dată la patru ani, asupra sorţii tale? De exemplu, să ieşi la băut cu prietenii, să baţi covoarele sau copiii, să zaci la tembelizor holbându-te la telenovele. Zici că n-ai ce alege, că toţi sunt la fel. Fals, e marea păcăleală pe care ne-au indus-o sforarii care se tot aleg de 19 ani, ca să nu ne intereseze politica şi să-şi facă ei mendrele nestingheriţi. Nu sunt toţi la fel! Toader Paleologu nu e la fel cu Vanghelie, un turnător la securitate (de exemplu Felix) sau un activist comunist (de exemplu Năstase) nu e la fel cu un deţinut politic. Ce revoluţie o fi fost şi asta dacă şi după 19 ani sunt aleşi în parlament activişti ai vechiului regim?
Răul proliferează fiindcă oamenii buni nu fac nimic. E cea mai comodă (şi laşă) eschivă să zici că n-ai ce alege şi să te duci la munte taman în ziua votului, singura în care părerea ta contează, că tuşea muntele dacă nu frigeai tu clisă pe el în ziua aia. În trecut au murit oameni ca să se câştige dreptul la votul universal, iar acum l-au folosit doar 40 % dintre alegători. Cine nu-şi foloseşte libertatea ar merita s-o piardă, că aşa e omul, prost, nu apreciază ce are decât când nu-l mai are.

Lasă-te în voia soartei, nu vota, că toţi te fură şi nu-ţi dau nimic. Dar tu cât dai celor din jur, vorba lui Kennedy? Nu de pomană, ci implicare, civilizaţie, solidaritate. Ştii cum trebuie să fie, dar faci ceva pentru asta? Eşti cool şi deasupra lor, nu te duci nici la vot şi ai reverii cu idealizatul Obama, dar ei se votează între ei sau cu clienţii lor, sau plătesc ţigani săraci din Rahova cu câteva zeci de lei ca să-i voteze, ca Vanghelie (ai văzut la ştiri filmările cu camera ascunsă ?). Votul lor contează, tu visezi să pleci din ţară, cu o mentalitate de prostituată (patria e oriunde mi-e bine), că aşa face un om inteligent, când acoperişul e defect nu-l repară, ci pleacă în chirie (s-o mai zic pe-aia cu şobolanii care părăsesc primii corabia?). De-asta e nasol aici: cei care mai gândesc cât de cât normal sunt laşi.

Conform Insomar, peste 50% dintre votanţii de duminică au maxim zece clase, doar 16 % au studii superioare şi numai 17% au sub 34 de ani. Adică pe tinerii activi şi educaţi (viitorul ţării) îi doare-n fund de ce-i în jurul lor, iar în locul lor decid needucaţii, neinformaţii, manipulaţii, cumpăraţii, asistaţii, fricoşii. E trist. Cine-i va trezi pe bieţii manipulaţi din starea lor de turmă, dacă educaţii şi informaţii stau deoparte? Manipulatorii de ieri şi de azi?
Eşti instruit, munceşti, plăteşti impozite din care sunt asistaţi şi aceşti manipulaţi. Nu-ţi pasă cum sunt administraţi banii tăi, îi laşi pe alţii să decidă, nu contezi? Tăcerea ta e complice la intrarea printre legiuitori a diverşilor papagali, corupţi sau activişti comunişti. Înjuri statul că nu vine să facă curat pe străzi şi în societate? Aştepţi degeaba, statul suntem fiecare. Fă ceva. De pildă, votează răul mai mic sau votează contra răului mai mare, dar votează. Am auzit de români din Germania care au votat deşi au mers şi 150 de km până la secţia de votare. Lor le pasă. Cât timp vom fi iresponsabili, vom avea şi aleşi iresponsabili. Lehamitea n-a fericit niciodată pe nimeni.

(Jurnal bihorean, 6 dec. 2008)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: