Alegeţi viaţa


Vă uitaţi la emisiuni electorale? Bun, atunci putem vorbi despre ceva util: de luni a început mirobolanta campanie naţională de vaccinare a celor 110.000 de fetiţe de clasa a patra contra cancerului de col uterin, care e produs de virusul papiloma uman (HPV). Dar ştim despre ce e vorba, ne-a informat cineva? Cum în presa noastră mişună superficialii şi şpăgarii (hai, săriţi, să vedem cine se simte), s-a zis că vaccinul e obligatoriu. Fals, vedeţi Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1612 din 2008, referitor la acest vaccin: „Refuzul de a efectua vaccinarea se face prin declaraţie scrisă a părinţilor copilului.”
Bun, deci nu e obligatoriu, dar e măcar util? Specialiştii spun că papiloma se ia prin contact sexual, mai ales în condiţii de destrăbălare, şi pe un col afectat de boli sexuale. Oricât am vrea să fim de cool, tot nu cred că fetiţele de 10-11 ani sunt deja atât de emancipate. Acest cancer apare la vreo zece ani de la infectarea cu HPV, iar vaccinul se foloseşte în lume abia de câţiva ani, deci e insuficient testat. Bun, deci nu prea e util, dar măcar e inofensiv? Da, dacă vrei (printre altele) paralizie, tulburări circulatorii, ameţeli, meningită virală, şoc anafilactic sau moarte (au fost 21 de cazuri în SUA).

Vaccinul se cheamă Silgard, Cervarix sau Gardasil şi e produs de Merck (să le facem un pic de reclamă). Acelaşi producător şi-a retras de pe piaţă acum patru ani medicamentul Vioxx, fiindcă nu fusese testat suficient şi dădea efecte secundare prea grave, până la infarct şi moarte. În SUA, vaccinul anti-HPV a fost aprobat în iunie 2006, iar în doi ani s-au raportat 9749 de cazuri cu efecte adverse, dintre care 6 % grave (inclusiv cele 21 de decese). În afară de presa de hau-hau, sunt şi voci în media care exprimă rezerve faţă de acest vaccin, printre care „Ziua”, „Gândul”, „Ziarul” sau, cu voia dv., ultimul pe listă, „The New York Times”.
Cercetătoarea Charlotte Haug scria în august în prestigiosul „The New England Journal of Medicine”, citând şi alte cercetări, că „efectele generale ale acestui vaccin asupra cancerului cervical rămân necunoscute.” „Cât va dura protecţia conferită de vaccin?”, mai întreabă ea, accentuând că acesta protejează doar faţă de două dintre tulpinile potenţial oncogene ale virusului şi că e nevoie de decenii de studii pe un mare număr de femei. „Între timp, sunt mari presiuni asupra factorilor de decizie din întreaga lume ca să introducă vaccinul anti-HPV în programele naţionale de vaccinare. Cum pot aceştia să ia decizii raţionale pentru aplicarea unor măsuri medicale ce ar putea avea efecte bune în viitor, dar pentru care dovezile sunt insuficiente, mai ales că nu vom şti mulţi ani dacă vaccinul are efect sau dacă nu face rău?”

Informaţi-vă şi nu vă lăsaţi copiii să fie cobai ca să facă alţii averi. Testul Babeş-Papanicolau efectuat de două ori pe an după începerea activităţii sexuale e eficient pentru depistarea din timp a papilomei. Iar evitarea începerii prea timpurii a vieţii sexuale, evitarea partenerilor multipli, a bolilor venerice, a contraceptivelor orale şi a fumatului (factorii favorizanţi ai cancerului după infecţia cu papiloma) asigură o protecţie suficientă.
PS. Ne vedem la vot. Altfel n-avem dreptul să înjurăm pe urmă.

(Jurnal bihorean, 25 nov. 2008)

Anunțuri

6 responses to this post.

 1. Nu ştiam că aceste contraceptive orale favorizează apariţia cancerului de colon.

  Răspunde

 2. @Darius: Matale ce citesti? E vorba de COL (uterin), nu de colon. Hahahahahahahahahahaha!

  Răspunde

 3. @Darius, contrceptivele orale nu favorizeaza cancerul de col! In cazul femeilor care fumeaza si iau anticonceptionale s-a descoperit o legatura intre cancer si pilule. De altfel, pilulele nu sunt deloc indicate persoanelor care fumeaza. E vorba totusi de hormoni introdusi in organism, hormoni care mint sistemul nervos etc. In plus sunt mai multe tipuri de anticonceptionale, unele dintre ele chiar protejeaza impotriva diverselor tipuri de cancer.

  @Adrian: Cervarix e produs de GlaxoSmith si protejeaza doar impotriva a 2 radacini din cele peste 6 cunoscute ca duc la cancer. Silgard/Gardasil apara impotriva a 4 radacini dar, asa cum spuneai si tu, nu se stiu exact efectele pe termen lung. Pana acum sunt in teste peste 20.000 de femei care au fost vaccinate acum 5 ani. Inca nu s-a testat suficient de mult pentru a garanta ca peste 10 ani o sa fie eficient sau ba. In caz contrar, se arunca banii pe geam daca fetitele de 10 ani ajung sa aiba cancer la 20 de ani, cand vaccinul nu mai are efect.

  Răspunde

 4. Posted by adriang on 8 Decembrie 2008 at 3:14 pm

  @lilisor: Asa e, n-am mai intrat in amanunte cu Cervarix. O mare afacere a unora, propaganda, cobai umani etc.

  Răspunde

 5. Când paranoia îşi face de cap, se introuce vaccin după vaccin. În curând o să fim vaccinaţi şi împotriva mătreţii!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: