Cerşesc pentru tine


„Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană”, spunea cinicul dom’ Puiuţ (Gheorghe Dinică), textierul şi tartorul mafiei cerşetorilor în „Filantropica”, formidabila tragicomedie a lui Nae Caranfil. Vă uitaţi la „Dansez pentru tine”? Cam aşa e şi acolo. Ca să primească banii salvatori pentru rude lovite de diverse nenorociri, unii distrează publicul telespectator, realizatorii şi sponsorii, concurând la dans în cuplu cu vedete mai mult sau mai puţin anonime. Care e diferenţa între asta şi puradeii care cântă prin tramvaie? Doar scenografia, principiul e acelaşi: „Mâna întinsă care nu spune o poveste…” Şi vai, ce emoţionant, şi vai, ce caritabili suntem! Dar cu ăia care nu câştigă concursul cum rămâne? Dar cu ăia pentru care nu dansează nimeni cum rămâne? Nu contează, s-a rezolvat un „caz social”. Ipocrizia împute România.

Câţiva concurenţi: Larisa locuieşte cu familia la marginea Aradului. Tatăl ei are diabet de 26 de ani, acum patru ani a făcut septicemie după o operaţie de apendicită şi medicii nu-i mai dădeau nici o şansă. Înainte de a pleca la spital la Timişoara, familia şi-a vândut lucrurile pentru a plăti internarea şi îngrijirea lui. De atunci, el e pe hemodializă, de trei ori pe săptămână, câte patru ore. Bugetul familiei nu trece de 1000 de lei, aşa că ei fac economie la apă, curent şi gaz, iar acum Larisa dansează ca să adune bani şi să-şi salveze tatăl. Luciana – fratele ei a murit la 21 de ani într-un accident de muncă, iar fiul acestuia, de doi ani, a rămas în grija bunicii, fiindcă mama lui a plecat să muncească în Italia.
Andrei – părinţii i s-au despărţit la trei luni, din ian. 2002 a tot fost evacuat împreună cu mama lui, care e învăţătoare, şi îşi doreşte o locuinţă, că de credit nu se pot apropia nişte oameni aşa săraci (creditele sunt pentru cei care au bani, nu pentru cei care n-au!). Alexandra – mama ei a făcut naveta de la Satu Mare la Cluj, la CFR, în 2001 i s-au extirpat uterul, ovarele şi trompele, are hernie, nodul la tiroidă şi tahicardie, munceşte în Italia pentru ca fetele ei să poată termina facultatea. Vladimir – verişorul lui are paralizie cerebrală infantilă şi tetrapareză spastică, pentru a se deplasa singur şi a vorbi mai clar are nevoie de o serie de operaţii şi un tratament costisitor la o clinică particulară. Acum doi ani a fost operat în Rusia pe 1000 de euro şi s-a ameliorat, i s-au mai recomandat cinci-şase operaţii, dar părinţii nu şi le-au permis.

Între timp, averile însumate ale celor mai bogaţi 300 de români depăşesc 39 miliarde de euro (o treime din produsul intern brut al României). Cam jumătate din sumă e deţinută de primii 100. Opt bogătani au peste un miliard de euro, iar trei, peste două miliarde. Asta ca să nu mai pomenim poşetele Hermés ale diverselor piţipoance de doi lei şi Ferrari-urile anonimilor de bani gata. Cum s-au făcut averile astea doar în câţiva ani? Cât impozit s-a plătit?
De ce e nevoie de acest circ TV dansant şi umilitor, de ce nu pot fi ajutaţi direct acei oameni necăjiţi? Hai, Becali, Ţiriac, Patriciu, Voiculescu, Vîntu etc., de ce nu săriţi la cap, e campanie electorală, vă vede şi pe voi electoratul o dată la patru ani cum nu puteţi dormi de grija lui! A, mâna întinsă care nu spune o poveste…

(Jurnal bihorean, 18 nov. 2008)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: