Blair Force One


„E mişto să fii rege”, constata Mel Brooks în parodia sa „Istoria lumii”, interpretându-l pe libidinosul şi ineptul King Louie, adică Ludovic al XVI-lea. Nimic nou sub soare: fără a aştepta ratificarea Tratatului de la Lisabona (Constituţia Europei), boşii UE au decis ca încă inexistentul preşedinte al UE prevăzut de Tratat să aibă o reşedinţă asemănătoare cu Casa Albă, avion personal şi un cabinet cu minim 22 de membri.
Dacă n-aţi auzit la ştiri despre asta, măi europenilor plătitori de impozite, e fiindcă s-a discutat doar la o cină de lucru privată, deşi lucrările oficialilor UE ar trebui să fie publice. Cel mai mult s-a discutat numărul de membri din cabinetul ipoteticului preşedinte al UE (care se aude că va fi Tony Blair), ca să-i reflecte puterea şi importanţa funcţiei (Barroso, actualul preşedinte al Comisiei Europene, are un cabinet cu 13 membri).

„Asta arată cât de nedemocratic e tot acest proces. Se iau decizii cruciale pentru Uniunea Europeană, iar Parlamentul, ca sa nu mai vorbim de cetăţenii britanici, e ţinut în întuneric”, a comentat William Hague, ministrul de externe al „guvernului din umbră” al Marii Britanii (structură a opoziţiei ce propune politici alternative faţă de guvern). „Politicienii europeni pretind că Tratatul de la Lisabona va face Uniunea mai transparentă, dar iată un alt exemplu de jocuri de culise, ce ne arată că secretomania e deja ceva obişnuit la Bruxelles”, a comentat şi Paul Stephenson, purtătorul de cuvânt al asociaţiei „Open Europe”, lansarea de negocieri informale despre rolul unui ipotetic preşedinte al Uniunii Europene fiind „o ofensă la adresa cetăţenilor Uniunii.”
De ce să ne mirăm? După ce irlandezii au respins Tratatul prin referendumul din iunie, procesul de ratificare a continuat (numai în Parlamente), deşi e nevoie de aprobarea tuturor ţărilor membre. „Prioritatea noastră e limitarea problemei la irlandezi”, a zis Sarkozy. În loc să accepte opţiunea poporului irlandez şi să îmbunătăţească Tratatul, boşii UE vor ca irlandezii să repete referendumul în 2009 şi le reproşează că sunt o frână în calea binelui comun şi că sunt nerecunoscători pentru fondurile europene.

„Nu înseamnă Nu!” au transmis irlandezii din nou, prin afişe şi pancarte ce au ajuns până în Parlamentul European. Conform unui sondaj din iulie, trei sferturi dintre irlandezi nu vor un nou referendum pe tema Tratatului de la Lisabona şi sunt deranjaţi de faptul că boşii de la Bruxelles nu le respectă punctul de vedere, presiunile UE dovedind că promisiunile ei sunt înşelătoare.
Cehia şi Germania amână ratificarea până se va pronunţa Curtea Constituţională, iar preşedintele Poloniei nu va aproba ratificarea fiindcă Tratatul nu mai există din punct de vedere legal, fiindcă o ţară membră a UE l-a respins. În 2007, în timp ce liderii statelor membre discutau despre Tratat, 200.000 de oameni protestau pe străzile Lisabonei pentru că nu se ţine cont de punctul lor de vedere. Europarlamentarul britanic Philip Bushill-Matthews a declarat: „Dacă procesul de ratificare va continua, înseamnă că liderii UE n-au învăţat nimic, iar politicienii încă mai cred că doar ei ştiu ce e mai bine şi că oamenii se înşeală. Convingerea mea e că popoarele au întotdeauna dreptate.”

(Jurnal bihorean, 4 nov. 2008)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: