Pomul bun şi omul copt


„Un copac mi-e mai drag decât un om”, zicea un iubitor al naturii, Ludwig van Beethoven. Ştia el ce ştia. Ghinionul lui e doar că e cam mort, altfel putea face faţă cu brio (allegro con brio, vorba lui), inclusiv cu acest slogan, la plantarea electorală de sâmbătă din Parcul Brătianu. Dar chiar dacă nu poate candida, fiindcă un mort ar dormi exagerat de mult în fotoliul de parlamentar, d-l van Beethoven poate totuşi vota, aşa cum istoria recentă ne-a demonstrat că e posibil în zglobia noastră democraţie.
Dar să revenim la pomul lăudat: Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului, îi invitase pe toţi candidaţii bihoreni pentru Parlament să planteze copaci sâmbătă, după depunerea de coroane în cinstea zilei armatei. Cum mai toţi uninominalii îşi închipuie că oficial încă n-a început campania electorală, majoritatea au dovedit un respect exemplar pentru reguli şi lege, adică nu s-au deranjat la plantarea electorală. La apelul şi exemplul Luciei Varga au răspuns doar şase candidaţi din propriul partid şi din cel aliat mai nou contra naturii (nu a celei din parc, ci contrar doctrinei, dar cine se mai încurcă în astfel de amănunte?). Li s-au adăugat câţiva demnitari locali şi fruntaşi ai celor două partide respective, precum şi elevii unui colegiu, deşi nu candidează pentru nimic deocamdată.

Politicienii au venit în costume, direct de la depunerea de coroane, ca să nu piardă vremea de două ori printre plebe, aşa că li s-au asortat de minune cravatele şi pantofiorii cu târnăcoapele şi sapele care se speriau de ei şi intenţionau să le facă buba la mânuţe. S-au adus 50 de pomişori, dar s-au plantat numai 22, din cauza absenteismului parlamentarilor încă înainte de a fi aleşi. Şi nu se poate spune că n-au fost informaţi, iar în caz că nu le pica fisa că-şi pot face campanie electorală, invitaţia Luciei Varga era străvezie: „Prezenţa dvs. la această acţiune, derulată înaintea campaniei electorale, va fi un angajament public că veţi vota şi susţine legi care să protejeze mediul înconjurător în folosul oamenilor.” Dar chiulăii tot nu s-au deranjat, semn că sunt destul de siguri pe voturile turmei.
Ceea ce ne aminteşte de o emisiune electorală din primăvară, în care Sorin Oprescu, celebrul independent din PSD care voia să fie primar al Bucureştilor, îl trata cu o greaţă şi o iritare exemplare pe un solicitant, care în final i-a şi spus dezamăgit că nu-l va vota, dacă nici pentru voturi nu e tratat cât de cât decent. Ceea ce nu l-a împiedicat pe Oprescu să ajungă primar, căci, vorba lui Stalin, nu contează ce se votează, contează cine numără voturile. Mă rog, a mai zis Stalin şi că nu există neutri, dar asta era doar pe vremea lui, nici nu ştiu de ce mi-am amintit de asta vorbind despre Oprescu.

Nu e mişto în campania electorală? Chiar şi când ea încă n-a început. Se măresc salarii, ca să nu observe turma privilegiile votate pe şest pentru parlamentari şi alţi bugetari de lux, se plantează copaci politici în parcuri şi covrigi în coada câinilor (evident, doar în prezenţa presei), iar România va deveni a şaptea putere economică din UE. În rest, pădurile pot fi rase în continuare, ca să ne surprindă inundaţiile şi să putem construi cu prietenii case, diguri şi drumuri.

(Jurnal bihorean, 31 oct. 2008)

Reclame

4 responses to this post.

 1. Posted by Clona on 28 octombrie 2008 at 4:34 pm

  Aveti un blog frumos. Dar e cam prea bihorean. N-ar fi nimic rau in asta daca oradenii ar proba ceva mai mult entuziasm fata de acest gen de „comunicare” in varianta locala, de-al nostru, dintre noi pentru noi. Poate ar fi util (zic si eu) sa-i dati asa, o tusa mai (inter)nationala. N-ati vazut la Ioan T Morar? Ce Arad, ce Bucuresti? Noua Caledonie si altele. Eeee? Cu tzuica de Bihor se poate ajunge si la polul nord. Eu asa cred.

  Răspunde

 2. Posted by adriang on 29 octombrie 2008 at 1:31 am

  @Clona: Multumesc pt. aprecieri. Am mai multe subiecte nelocale (vedeti posturile mai vechi, daca doriti), unele pe teme destul de serioase (UE), dar unele semnale imi indicau dezinteresul concitadinilor pt. aceste subiecte, asa ca am vrut sa impac si capra, si varza. ITM are destule locale – dar el e in Bucuresti! ;))

  Răspunde

 3. Posted by Clona on 29 octombrie 2008 at 11:20 pm

  Da, acum ITM e din Bucuresti si de pretutindeni. Si, nu stiu cum face, dar are foarte mult timp de alocat blogului. Probabil ca in mod normal are un fel de treaba care se poate face in bucati mici ceea ce-i permite sa fie practic non-stop pe blog. Dar la urma urmelor, satisfactiile se pot obtine si cu un trafic mai mic. De la o vreme e de presupus ca un blog poate functiona oarecum autonom atunci cand si-a format deja un public constatnt si interactiv… Pentru asta insa, la inceput, e nevoie, cred, de mult timp, agresivitate (in sens pozitiv) si un pic de bafta. Poate va veti muta si dv. in Bucuresti. Cine stie! Va urez succes si va promit sa va mai vizitez.

  Răspunde

 4. Posted by adriang on 30 octombrie 2008 at 9:59 am

  @Clona: Multam inca o data. Ne vedem pe „glob”! 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: