Un text populist (sau nu?)


Cei mai bogaţi 300 de oameni din România (de ce 300 ca spartanii şi nu 322?) însumează 39 miliarde de euro – o treime din produsul intern brut al României pe 2007. În Top 300 Capital figurează şi şase bihoreni, ale căror averi însumate (1.876 mil. euro) echivalează cu de 30 de ori bugetul Bihorului pe anul în curs, care e de 60 mil. euro. Cei mai bogaţi bihoreni sunt tot fraţii Micula, care îşi vor spori curând averea cu 500 mil. euro (jumătate din cât au acum), ca despăgubire de la stat (adică şi de la noi) după retragerea facilităţilor pentru investiţiile lor din zona defavorizată Nucet-Ştei. Felicitări şi la mai mare! Plătim, că avem de unde, avem bani pă noi, să moară duşmanii etc.

Printre cei şase magnaţi bihoreni se află şi Alexandru Mudura, bun prieten al fostului premier socialist maghiar Medgyessy, cu o avere totală de vreo 150 mil. euro. El are afaceri cu activităţi de producţie (?) şi de tranzacţii imobiliare, extinzând recent centrul comercial Lotus Market ca urmare a unui împrumut de 20 mil. euro. Probabil că pe cei care s-au călcat în picioare de la ora patru dimineaţa ca să prindă promoţiile de la redeschiderea acestuia nu-i interesează că lucrările de extindere din ianuarie au început fără aviz de descărcare de sarcini arheologice, fiind vorba şi de situl neolitic Salca, monument istoric cu importanţă naţională (presa a făcut hau-hau câteva zile, apoi totul s-a uitat, ca de obicei).
Sau că în 1999, când a cumpărat fosta fabrică de bere de pe terenul actualului Lotus Center, Mudura a promis că va păstra obiectul de activitate, conform contractului de privatizare, dar în câteva luni şi-a dat seama brusc că nu va fi rentabil şi a concediat tot personalul rămas, a demolat toate clădirile şi a vândut la fier vechi toate utilajele, mai vechi şi mai noi (unele nemţeşti, de pe vremea lui Dreher, deci de patrimoniu industrial, altele chiar de după 1990). Asta după ce fabrica fusese jefuită şi sabotată constant după Revoluţie, iar încercările de retehnologizare şi privatizare cu Dreher şi alte firme de profil din Austria, Belgia şi Cehia fuseseră respinse de conducerea Fondului Proprietăţii de Stat în frunte cu ţărănistul Mihai Costan. Să ne amintim şi de fostul premier Petre Roman, care anulase accizele pentru importatorii de alcool (apropo de fraţii Micula), dar le menţinuse pentru producători.

Deci după ce a ras tot ce era pe acel teren, Mudura l-a închiriat magazinelor din cadrul noului său centru comercial. O mare afacere, pentru care a primit anul trecut Premiul de Excelenţă în Afaceri din partea Primăriei Oradea. Înseamnă că aşa e bine, ca aici să nu se mai producă nimic, să nu se repare nimic, ci să se distrugă, să importăm totul, în ambalaje colorate, şi să le dăm lor banii. De unde? Până când? Cât de penibili am fost să nu ne putem privatiza nici măcar cu cehii (foşti socialişti ca noi, dar producând în continuare)?
O ţară de zombi fără memorie şi demnitate, care se calcă în picioare la promoţii şi cerşesc la „Dansez pentru tine”, în timp ce valoarea unei vacanţe a unuia din Top 300 ar alina nenorocirea atâtor sărmani. Mecena e mort de mult, săracul, iar iubirea creştinească a aproapelui e pentru mulţi doar o vorbă goală. Adică ne merităm soarta.

(Jurnal bihorean, 22 oct. 2008)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: