Cu haine, fără haine


Un săptămânal orădean ar face orice ca să ne atragă la actele culturale, nu-i aşa, atât de numeroase şi elevate, de altfel, dă pă malu’ Crişului. Acum ne momeşte cu femei goale la un festival de teatru nonconformist (prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Experimental MANInFEST). Titlul articolului: „Teatru în pielea goală, la Oradea”. Citat din textul la o poză: „Pentru unele scene, actorii dau jos şi ultima haină”. Dar poate n-aţi înţeles despre ce e vorba: „Adică, cu actriţe goale.” Iar pentru cei care au deschis mai târziu revista sau netul, vine şi un intertitlu: „În fundul gol”. Acum e clar?

Până aici, rămâi cu iluzia că actriţele or să-ţi danseze în poală, deja îţi suni pretenarii ca să mereţi dân club la tiatru, băga-v-aţi cultura-n iel dă tiatru, că ce cul a fi! Dar… ţeapă! Conform cu ce scrie mai la vale în acelaşi articol cultural la care băleai până acum, „MANInFEST e caracterizat ca “un barometru al spectacolului”, unde se pot vedea producţii de top aparţinând celor mai variate genuri: de la circ la teatru-instrumental ori teatru-dans sau de la teatru hi-tech la teatru-fizic.” Adică nu-i numa’ cu veveriţe. Sau cu savarine. O mai fi scăpând câte una la aer liber p-acolea, da’ nu aia-i esenţialu’.

Şi-atunci cine o să se mai ducă la festivalul ăstora? Iubitorii naturii sau ai cofetăriei, atraşi iniţial de cuvintele cheie „în pielea goală” (plus variantele lor), deja au fost dezumflaţi şi vor rămâne în lumea lor de manele, maşini tunate, celulare jmekere şi (alte) boarfe. Deci ce rost a avut punerea poalelor în cap în titluri? Pentru citirea revistei cu orice preţ? Nuu, nu pot să cred! Antropoidul contemporan nu e chiar atât de declasat încât să sară imediat salivând pe orice tipăritură cu ţâţe, craci, buci, sex, goală, flagrant, porno, amanta, scandal, surprinsă, chiloţi, paparazzi şi alte asemenea concepte de largă audienţă.

Asta ca asta, dar Victoria Balint, secretarul literar al teatrului orădean, după ce aminteşte de Festivalul de Teatru Scurt, spune că la acest al doilea festival „orădenii au posibilitatea de acum să vadă trupe cu adevărat mari”. Destul de ciudat, fiindcă până şi subsemnatul îşi aminteşte că i-a văzut nu chiar de mult în Festivalul Teatrului Scurt pe Iureş, Rebengiuc, Mălăele, Râlea şi pe alţii de teapa lor. Cât de mari or să fie cei care vin acum? Nicholson, Pacino, De Niro, Malkovich?

De ce nu? N-aţi vrea să-i vedeţi la Oradea „în pielea goală”? În concluzie, vorba aceluiaşi articol, „la fel ca viaţa, teatrul evoluează, iar orădenii merită să experimenteze cele mai noi tendinţe…” Şi care-s alea? Evident, jos textila! Deci, pentru cei care n-au văzut încă, „orădenii merită”.

Anunțuri

2 responses to this post.

  1. Posted by Crystal on 16 Octombrie 2008 at 12:45 pm

    …“orădenii merită”. Ca să fim în notă bihorenească, oradenii „amerită”. Da’ de ce „amerită” ei una ca asta? Oare pentru că trupa orădeana de teatru e cam „sclabă”?

    Răspunde

  2. Posted by adriang on 16 Octombrie 2008 at 12:47 pm

    @Crystal: Pentru ca asa le trebuie!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: