Struniţi-vă entuziasmul


Din ciclul Erorile tembeliziunii (lucruri demne de văzut la televizor), azi vă prezentăm, cu o dedicaţie specială din partea naşului mare pentru fanii Gladiatorului şi ai „strămoşilor noştri de geantă latină însă!”, „Satyricon”, de Federico Fellini. După „Portocala mecanică” şi alte câteva scăpări recente de acelaşi calibru, Pro Cinema şi-a amintit şi de acest geniu al filmului, care le pune strămoşilor lui în faţă o oglindă neretuşată.

„Satyricon” e un fel de preumblare prin bolgiile unui infern de obsedaţi sexual. Cam asta era Roma antică în vremea imperiului (spre deosebire, zice-se, de moravurile austere din vremea republicii). Nici nu mai contează că homosexualitatea şi tot felul de alte perversiuni erau la ordinea zilei, imaginile, acţiunile, personajele, totul e de coşmar. Nu comentez filmul, ci idealizările unora la adresa civilizaţiei romane (ea însăşi o copie, nereuşită ca orice copie, a civilizaţiei greceşti). Cui îi place ideea că acele specimene îi sunt strămoşi, să-i fie de bine. Numai că legiunile şi coloniştii veniţi aici proveneau din tot imperiul, nu erau toţi latini, fraţilor! Latium era o doar o regiune de lângă Roma (urmaşii latinilor sunt azi suporterii lui Lazio, hehe). Dacă ne mai şi întrebăm cât la sută puteau fi acei colonişti faţă de daci şi câţi au mai şi rămas după retragerea trupelor de ocupaţie şi a administraţiei imperiale, rămânând expuşi atacurilor dacilor liberi şi ale goţilor, chiar că îi privim cu compasiune pe „strămoşii” din „Satyricon”.

Ca să încheiem într-o notă mai veselă, cum am putea să nu-l pomenim pe Seinfeld (reluat a nu ştiu câta oară, acum pe acelaşi Pro Cinema)? Seinfeld e Seinfeld (cine m-ar putea contrazice?). Adică e într-o categorie numai a lui, pornind de la stand-up comedy şi creând faimosul serial despre nimic, atât de savuros cu puterea lui de observaţie şi sinceritatea lui. Din păcate, celălalt producător executiv al serialului, Larry David, n-a auzit că ulciorul nu merge de prea multe ori la apă. Serialul lui, „Curb Your Enthusiasm” („Larry David: Inamicul public nr. 1” – ce traducere tâmpită, o să vorbim şi despre asta altă dată), difuzat de HBO, e o dezamăgire cruntă. Larry vrea să fie un fel de Jerry bătrân, dar nu-i iese, are doar aroganţa lui Jerry, nu şi umorul lui, doar acreala lui George, nu şi patosul lui, doar stângăcia lui Kramer, nu şi pe Kramer. Seinfeld e imprevizibil, Larry nu aduce nimic memorabil.

Dar poate v-am plictisit şi v-am reţinut din vizionarea telenovelelor româneşti cu ţigani cu care se copiază între ele tembeliziunile pe la noi…

Anunțuri

2 responses to this post.

  1. „Dar poate v-am plictisit şi v-am reţinut”

    Da. Absolut.

    Răspunde

  2. Posted by adriang on 8 Octombrie 2008 at 1:33 pm

    @yx: In sfarsit! Vizionare placuta la telenovele, yx.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: