Nişte ţărani


E vremea recoltelor, pentru cine are ce recolta, ceea ce ne aminteşte de existenţa ălora care le produc sau le produceau: agricultorii, fermierii sau, cu un termen incorect politic, ţăranii. Chiar, de ce a devenit termenul „ţăran” o insultă? Păi, poate pentru că ţăranul a fost mutat la oraş, la fabrici şi la bloc, s-a dat de trei ori peste cap şi s-a transformat el însuşi într-o insultă. Să privim în jur şi să detaliem.

Există două categorii de ţărani: ţăranul de la ţară, cel adevărat, de cele mai multe ori anterior colectivizării, acum aproape dispărut cu excepţia câtorva bunici, şi ţăranul de la oraş, cunoscut şi sub pseudonimul neam prost. De exemplu, ţăranul de la ţară se comporta conform unui cod nescris şi milenar, deci verificat în practică, numit datină, adică ce se cuvine şi ce nu se cuvine. Ţăranul de oraş e măsura tuturor lucrurilor şi face numai ce-i place lui pe moment.

Ţăranul de la ţară era domol, avea răbdare şi încredere că toate se îndreaptă cu timpul, că doar lumea asta-i făcută cu o rânduială şi un rost. Ţăranul de oraş e grăbit şi nervos, i se cuvine totul, te claxonează din maşină şi te priveşte mereu ostil când trece pe stradă, ca să ştii cine-i şeful, iar când plouă trece cu maşina ca la raliu, stropindu-i pe fraieri. Ţăranul de la ţară nu chefuia fără rost, urlând până târziu în noapte, mai ales că în zori trebuia să plece la muncă. Câte o nuntă sau un botez erau evenimente ştiute şi importante ale comunităţii, la care şi vecinii erau invitaţi să se bucure. Ţăranul de oraş trăieşte ca să se distreze, indiferent de victimele colaterale.
Ţăranul de la ţară nu era beţiv, beţia era ceva de ruşine şi degradant pentru om şi gospodăria lui. Ţăranul de oraş se laudă faţă de prietenii lui (tot nişte ţărani de oraş, că doar nu zâne) cu halul în care s-a făcut la cutare club sau chef, e ceva foarte drăguţ, distractiv şi de apreciat în lumea lor să fii ca preşul şi să faci pe tine. Ţăranul de la ţară nu prea scuipa pe jos peste tot, iar când mai scuipa şi el o dată, ca omul, îşi ştergea urmele cu piciorul (detalii poetice pentru domnişoare sensibile, dar şi asta face parte din viaţă), mai ales că trăia în armonie cu pământul neasfaltat. Ţăranul de oraş e o adevărată maşină de scuipat, lăsând peste tot, pe trotuare, peroane şi prin tramvaie, autografe mucilaginoase pentru posteritate.

Ţăranul de la ţară dădea bună ziua oricui, inclusiv trecătorilor necunoscuţi. Ţăranul de oraş nu-ţi răspunde întotdeauna la salut, e ocupat şi important, dacă îţi răspunde mormăie nearticulat sau o face cu tonul pe care te-ar înjura de mamă. Ţăranul de la ţară avea un loc anume în ocol unde strângea gunoiul, nu-l împrăştia peste tot. Ţăranul de oraş secretă gunoi pe unde trece, scrumează din balcon şi îşi spală maşina în Criş.
În fiecare „uichend” merge „acasă”, în sat, de unde se trage, nefiind ataşat de oraş, noul lui mediu, ca să-l respecte şi să-l păstreze curat şi decent pentru el şi urmaşii lui, că doar nici porcul nu e ataşat de cocină. Dar nici în sat nu redevine ce au fost strămoşii lui, ci îşi aduce fiţele de mahala, asezonate cu telefonul mobil, diploma cumpărată de la facultate şi povestiri despre „pretenarii” lui procurori, politicieni, patroni, că el e „bazat”. Aşa ne trebuie.

(Jurnal bihorean, 7 oct. 2008)

2 responses to this post.

  1. Posted by Crystal on 6 Octombrie 2008 at 3:19 pm

    Taranul de la tara nu era betiv. Nuuu! Avea „darul betiei, saracul”. Niciodata n-am inteles de ce-i un „dar” si de ce-i de compatimit (daca-i un „dar”). Taranii de la oras se mai numesc si „ţărăşeni”. Ave, Cezar! Jos Iliescu!

    Răspunde

  2. Posted by adriang on 7 Octombrie 2008 at 2:24 pm

    Expresia „darul betiei” (cu varianta „darul suptului”) e o ironie evidenta. Un gospodar adevarat nu-si permitea sa-si bea mintile.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: