Marea ţiganiadă


Italienii vor să-i amprenteze pe toţi ţiganii aflători în treabă prin Cizmă. De aici, multă gargară mai mult sau mai puţin politicianistă a umplut sticla tembelizoarelor şi la ei, şi la noi (de, geantă latină). Cu ocazia asta s-a făcut însă aproape nevăzut faptul că, în 16 iulie, Comisia pentru buget şi finanţe a Camerei Deputaţilor din Italia a aprobat amprentarea obligatorie a tuturor italienilor până în ianuarie 2010. Ei, cum e, se mai indignează cineva pentru drepturile omului şi prezumţia de nevinovăţie, sau pentru că amprentarea ţiganilor e o măsură fascistă? Nici vorbă, ciocul mic, linişte şi pace. Pax romana, sau, mai nou, UE.

Justificarea oficială a amprentării la grămadă e ca să nu pară că amprentarea ţiganilor e discriminatorie, dar doi deputaţi susţinători ai amprentării tuturor italienilor, Antonio Misiani şi Giulio Calvisi, zic că: „Am primit undă verde pentru acest amendament, pentru că e în concordanţă cu proiectul Uniunii Europene. Directiva propriu-zisă nu există încă, dar e în curs de maturare în cadrul Uniunii”. Câtă disciplină premonitorie! Guvernul italian se supune unei directive europene care încă nu există, dar ştiu ei de la mama Omida că e pe vine. Deci scandalul cu amprentarea ţiganilor e mascarada acoperitoare a celuilalt abuz, cu amprentarea tuturor italienilor. Cine urmează?

Încă o dată: pe cine reprezintă mahării de la Bruxelles şi Strassbourg? Şi-au făcut o Constituţie ce le conferă atribuţii lărgite şi imunitate pe viaţă, dar nu vor s-o mai supună referendumurilor popoarelor după ce au văzut că francezii, olandezii şi mai nou irlandezii o resping. O ratifică doar parlamentele, că, vorba aia: corb la corb nu-şi scoate ochii. Iar acum Italia ia măsuri abuzive cu pretext european, dar fără a avea încă un cadru legislativ comunitar adecvat.
Presa italiană zice că e doar prelungirea valabilităţii cărţilor de identitate, deşi e vorba de fapt de noi cărţi de identitate, electronice, introduse facultativ din 2006 dar de-acum practic obligatorii, conform minutei şedinţei din 16 iulie a Parlamentului italian (şi oricum doar ele permit înregistrarea amprentelor). Mai mult, ele vor avea şi un cip RFID (dispozitiv pentru identificare cu frecvenţe radio), pentru localizarea continuă a posesorului, cum se aplică de câţiva ani la animale. Câţi l-ar fi acceptat dacă nu era introdus pe şestache? Între timp, UE condamnă din gură amprentarea ţiganilor din Italia, dar face demersuri asidue şi costisitoare pentru a introduce astfel de cărţi de identitate în ţările membre.

În România, ele vor fi introduse de la 1 ianuarie 2009, conform unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului din 2005. E vorba de noile paşapoarte biometrice, la care s-a referit de curând şi preşedintele Băsescu, adăugând: „În SUA oricum nu poate intra nimeni neamprentat înainte. Cred că trebuie să începem o dezbatere publică să înţelegem foarte bine către ce ne îndreptăm.” Păi către ce să ne îndreptăm? Către „Ferma animalelor”, că tot ne place spiritul de turmă şi se pun deja cipuri la vite. A, ba nu, vai, cum, păi UE e cu drepturile omului, da, da. Dar amprentarea a pornit cu ţiganii şi ne ajunge pe toţi, aşa că toţi suntem un pic ţigani (sau un pic luaţi, vorba cântecului). Haorde, bahto delo!

(Jurnal bihorean, 22 iul. 2008)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: