Dragoste cu sila


Singurul popor european care a fost întrebat prin referendum cu privire la utilitatea noului proiect de Constituţie a Uniunii Europene (Tratatul de la Lisabona) a spus nu. La cealaltă periferie a Europei, irlandezii manifestă o tendinţă autonomă pe care conformismul altora i-a împiedicat s-o mărturisească. Ce ştim noi despre Irlanda cea verde? Că e unul din refugiile marii spiritualităţi celtice, ţara ginului, a berii Guinness, a cartofilor, a spiriduşilor, a unor scriitori importanţi (Swift, Wilde, Joyce etc.), a lui Enya şi a lui Bono, a unui folclor extraordinar şi a unei importante imigraţii în SUA pe vremea foametei din secolul XIX.

Cam ca şi noi, irlandezii au fost cam şifonaţi de istorie: masacraţi de englezi, asimilaţi, înfometaţi, aruncaţi în braţele alcoolismului şi în oprobriu public. Cei fugiţi în America în căutarea norocului pe care trifoiul lor cu patru foi nu-l mai promitea au fost discriminaţi multă vreme (existau anunţuri: „Nu angajăm irlandezi”). Totuşi, acum, după cum scrie The Daily Telegraph, „electoratul irlandez a fost ameninţat, şantajat, bruscat, i s-a spus că economia se va duce de râpă dacă nu votează da şi totuşi a votat nu.”

„Irlandezii ar trebui ascultaţi. Cum ar fi votat ceilalţi cetăţeni comunitari daca ar fi avut ocazia?” (The Times). „UE trebuie să găsească rapid o soluţie colectivă la refuzul Irlandei. Sistemul instituţional european e deficitar, cu greu poate fi explicată funcţionarea uniunii, cu toate că deciziile luate în cadrul ei afectează direct cetăţeanul” (Le Monde). Der Spiegel îi consideră pe irlandezi cei mai implicaţi dintre europeni în asigurarea unei bune funcţionări a Uniunii şi a bunăstării cetăţenilor ei: „Irlanda şi-a pus două întrebări: Tratatul acesta e bun pentru noi? Suntem mulţumiţi cu actuala dezvoltare a Uniunii? Răspunsul a fost nu.”
În 2005, locuitorii Franţei şi Olandei au respins Constituţia europeană, demonstrând şi atunci distanţa dintre voinţa popoarelor şi a celor care le conduc, spun că ştiu ei mai bine ce ne trebuie şi ne vor binele cu orice preţ (adică statul european unic). Referendumul programat în Marea Britanie în 2006 a fost anulat, iar Constituţia europeană a fost cosmetizată, nemaitrebuind să fie supusă aprobării popoarelor, ci doar parlamentelor, fiindcă nu se mai numeşte Constituţie. Primele ţări care au ratificat-o, repede-repede, nu sunt cele mari, ci Ungaria, Slovenia şi România, „bibanii” disciplinaţi şi dornici să placă. Pentru a intra în vigoare, ea trebuie aprobată de toate cele 27 de ţări membre, dar Constituţia Irlandei cere supunerea ei unui vot popular.

Iar irlandezilor probabil nu le-a plăcut transformarea organizaţiei internaţionale UE în persoană juridică asemenea statelor, cu preşedinte (se aude că va fi Tony Blair) ales de preşedinţii şi premierii statelor membre, cu ministru de externe (e deja Javier Solana), dar fără drept de veto al ţărilor membre pe probleme de ordine publică şi justiţie. Sau adoptarea unor decizii prin vot majoritar, nu unanim ca până acum, adică aprobarea deciziilor în Consiliul Europei dacă sunt de acord 15 din cele 27 state membre sau dacă statele „pentru” au 65 % din populaţia UE. Şi comuniştii ne voiau binele (cu forţa). Şi dacă ni-l voiau, ni l-au luat.

(Jurnal bihorean, 17 iun. 2008)

Reclame

2 responses to this post.

  1. mai stim despre ei ca investitiile masive pe care au inceput sa le faca in educatie inca de acum 20 de ani isi aduc roadele doar de putina vreme, manifestandu`se in special prin cunoasterea celei mai mari cresteri economice europene. iar aspectul asta nu ii face deloc asemeni noua, care investim in manele, ne vindem resursele si promovam ieftinismul.

    Răspunde

  2. Posted by adriang on 7 iulie 2008 at 3:26 pm

    @koma: Aye! Totally Irrish! Arrghh!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: