Noua Securitate


Summit-ul trece, urechile rămân, cum titra inspirat un cotidian central. Cu ocazia măsurilor de securitate pentru summit-ul NATO de la Bucureşti, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât în secret în 25 martie constituirea Centrului Naţional de Conducere a Activităţilor de Ordine Publică (CNCAOP), un fel de nouă Securitate cu puteri aproape nelimitate. E subordonată Ministerului de Interne, dar, ca şi Securitatea, reuneşte forţe din Poliţie, Jandarmerie, Poliţia de Frontieră, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Comunicaţiilor, SRI, SPP, SIE şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Presa a publicat informaţia, fără nici un tamtam (că nu e despre silicoane sau despre fotbal), după abia opt zile.

Ca să ştim şi noi pe ce ne dăm banii când ne plătim dările la buget, aflăm că această nouă Securitate poate cere instaurarea stării de urgenţă şi poate interveni „prin mijloace specifice” neprecizate. Termenii vagi au fost întotdeauna pe placul discreţionarilor, fiindcă lasă loc de interpretări subiective. La vremuri noi, tot noi, băieţii cu ochi albaştri. De exemplu, tot cu ocazia summit-ului de la Bucureşti, în 2 aprilie un grup de tineri militanţi paşnici contra războiului şi a NATO au fost luaţi pe sus şi bătuţi de trupele speciale, ca „duşmanii poporului” de pe vremea comunismului pe faţă, inclusiv cu pătrundere fără mandat în spaţii private, violenţe, ridicare de bunuri fără proces verbal şi reţineri ilegale. E doar un aperitiv al abuzurilor posibile ale noii Securităţi, în care ar fi util de ştiut câte cadre ale celei vechi mai sunt active.
Tocmai intervenţia disproporţionată şi ilegală a mascaţilor a generat o situaţie de criză în ordinea publică, periclitând printre altele dreptul constituţional la liberă exprimare. Dar CNCAOP va şi „procura şi centraliza informaţii referitoare la evaluarea ameninţării la adresa ordinii publice”, adică va intercepta la liber convorbirile telefonice, fără mandat, contrar faţă de cum se cerea până acum. De acum, firmele de telefonie trebuie să-şi pună toate echipamentele la dispoziţia SRI, măsură rămasă în vigoare şi după summit. Mişto meserie, să asculţi pe cine vrea muşchiu’ tău – poate rezultă un şantaj, o atenţie, o măslină…

Mai credeţi că toate astea nu ne afectează, fiindcă suntem cetăţeni corecţi şi nu avem nimic de ascuns? Păi cine decide asta? Poate ceea ce consideraţi corect nu va fi considerat astfel şi de către CNCAOP. Vreţi să vă exprimaţi liber părerea? Bine, dacă e identică cu a regimului. Vreţi să faceţi un miting paşnic? Bine, dacă nu contrazice regimul, de exemplu dacă nu vă vine ideea criminală de a manifesta contra războiului, ca tinerii bătuţi de mascaţi la Bucureşti.
Ce democraţie mai e şi asta, măi tovarăşi? Mai răsfiraţi, băieţi, mai răsfiraţi! Se vede treaba că vă e din ce în ce mai greu chiar şi doar să mimaţi democraţia. Rostul vostru e să apăraţi ţara, dar nu de propria ei populaţie, iar ţara suntem noi toţi, nu doar cei de la putere. Numai că pentru unii obişnuinţa e a doua natură. Un proverb tibetan zice aşa: „Dacă un lucru se petrece o dată, e puţin probabil să se repete. Dar dacă se petrece de două ori, în mod sigur se va produce şi a treia oară.”

(Jurnal bihorean, 15 apr. 2008)

Reclame

2 responses to this post.

  1. da interesant.Democratie cu aceiasi palarie.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: