Frunză verde de summit


Dacă tot suntem atât de îmbujoraţi pe noi de emoţie, iar toată ţara e-n sărbătoare ca pe vremea Ăluia cu ocazia summit-ului NATO de la Bucureşti, această glumă de 1 aprilie a politicii mondiale, ia să luăm noi o pauză, să respirăm adânc şi să ne întrebăm: cine e NATO? Părinţii lui ştie?

Ce NATO mai e ăla la care e invitat şi preşedintele Rusiei? Nu mai are nici un farmec dacă mai-marii lumii se înţeleg pe faţă, nu numai pe spate. Cu cine se mai bate NATO? Fiindcă pentru linişte şi consens e nevoie întotdeauna de o pisică de arătat alegătorilor, contribuabililor, recruţilor, parlamentarilor, finanţatorilor, patronilor din industria de apărare, presei, producătorilor de filme cu Rambo şi chiar şi altor oameni. A, era să uităm: NATO se bate cu terorismul. Noii „bad guys” sunt acum teroriştii, nu comuniştii, care oricum cică nu prea mai există (cu unele excepţii total nesemnificative şi minuscule, gen China, Coreea de Nord, Cuba sau Republica Moldova – ultima având graniţă cu Uniunea Europeană, dar ce contează).

Avantajul de a avea ca inamic terorismul e că el e practic invizibil, deci cu atât mai înspăimântător. Poate lovi oricând şi oriunde. Evident, războiul convenţional n-are nici o şansă de izbândă împotriva terorismului, aşa că nu se va termina şi va continua chiar să-l alimenteze, să înghită fonduri şi să producă profituri şi alte avantaje tătucilor care zic că ne protejează de pericolul necunoscut. Vorba lui Orwell, rostul războiului nu e să fie câştigat, ci să fie perpetuu.

Deci, ce mai face Ben Laden? A fost cumva prins în cei şapte ani de când cică e căutat asiduu de către cele mai mari maşinării de război şi spionaj din lume şi noi n-am aflat? Mai ghinionist şi mai cu petrol (vorba lui Alan Greenspan, fostul şef al Rezervei Federale, cum că Irakul a fost invadat pentru petrol), dictatorul Saddam a fost prins, judecat şi executat pentru presupusele lui arme de distrugere în masă şi presupusele lui legături cu Al-Qaeda lui Ben Laden. Numai că, după nedescoperirea nici unui arsenal de arme de distrugere în masă în Irak după invadarea lui de către americani şi englezi, acum a picat şi eticheta legăturilor cu Ben Laden.

Poate credeţi că asta e o concluzie a lui Fidel Castro, Michael Moore sau Jirinovski. Nu, e vorba de un studiu finanţat tocmai de Pentagon, ce infirmă (cam târziu, dar orişicât) şi acest pretext pentru invadarea Irakului acum cinci ani. După cercetarea a peste 600.000 de documente irakiene, Institutul pentru Analize în Domeniul Apărării (IDA) a finalizat acest raport extrem de surprinzător şi de indigest pentru oficialii de la Pentagon. Deci mai există oameni integri şi neînregimentaţi politic şi în epoca lui Bush.

Postul de televiziune ABC relata că Ministerul american al Apărării a anulat conferinţa de presă în care urma să prezinte rezultatele acestei investigaţii şi nu le-a mai postat nici pe Internet. Deranj mare, IDA a ieşit din rând. O fi cazul să ne punem speranţe că viitoarea administraţie americană va reveni pe un făgaş mai normal în cazul în care ea va fi condusă de democratul Barack Obama, dacă e să ne luăm după declaraţiile acestuia? Rămâne de văzut. Deocamdată, noi vopsim iarba ca să fie verde pe traseul boşilor veniţi la summit.

(Jurnal bihorean, 1 aprilie 2008)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: