Istoria se repetă?


Din ciclul ştirilor neglijate în marea de fotbal, silicoane şi înjurături considerate la noi politică: Oficiul European pentru Lupta Antifraudă a întocmit un raport conform căruia numeroşi europarlamentari deturnează banii publici. E vorba de data asta nu de ai noştri, ci de ai lor, civilizaţii, corecţii şi democraţii, iar raportul a transpirat în presa occidentală, de ex. în cotidianul austriac „Die Presse”.

Raportul se referă la peste 70 de eurodeputaţi care au folosit necorespunzător fondurile acordate pentru cheltuieli de secretariat sau care au ţinut contabilitatea în mod defectuos, aleşii însuşindu-şi fondurile pentru plata colaboratorilor lor. Administraţia Parlamentului European refuză să menţioneze numele implicate, deşi Grupul Verzilor solicită comunicarea de urgenţă a numelor respective ca să nu sufere credibilitatea întregului legislativ comunitar.

Cei 785 de europarlamentari primesc în total vreo 140 de milioane de euro pentru colaboratorii lor. Fondurile acordate pentru cheltuielile de secretariat au fost majorate în cursul ultimului mandat de mai multe ori, ajungând la 16.914 euro de căciulă, cu care fiecare europarlamentar poate să-şi remunereze trei asistenţi. UE e o afacere bună pentru unii. Poate de-aia a respins acum Parlamentul britanic un amendament propus de opoziţie şi de câţiva disidenţi din Partidul Laburist al premierului Gordon Brown privind organizarea unui referendum pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona (rebotezata Constituţie Europeană).

Ca să fie siguri, parlamentarii britanici au respins şi un alt amendament, care ar fi combinat un referendum asupra Tratatului cu unul mai extins, referitor la statutul Marii Britanii de membru al „Imperiului franco-german”, cum îi zic euroscepticii britanici din ce în ce mai dezamăgiţi de UE. Să mai amintim de respingerea Constituţiei Europene cu ocazia referendumurilor din Franţa şi Olanda? Mulţi analişti europeni cred că Tratatul de la Lisabona ar fi respins dacă ar fi supus votului popular în Marea Britanie.

Atunci pe cine mai reprezintă aceşti parlamentari? Ei ştiu mai bine ca noi ce ne trebuie şi ne fac binele împotriva voinţei noastre? În schimb, ca-n bancul cu Arghezi şi ursul (aluzie pentru cunoscători), trebuie să ne şi placă. Istoria UE ar putea deveni materie obligatorie în şcolile din statele membre, conform unui amendament depus de europarlamentarul român Mihaela Popa şi aprobat de Comisia pentru Cultură a Parlamentului European, urmând să fie supus la vot în plen luna viitoare. Uite cu ce se ocupă ai noştri…

Şi dacă acei Stan Păţitul gen Vladimir Bukovski, bătrânul dizident antisovietic rus refugiat de mult la Londra, au dreptate când văd UE ca un fel de URSS, aproape la fel de birocratică şi discreţionară, dar mai seducătoare (încă)? Imunitatea pe viaţă a funcţionarilor europeni vă spune ceva? Dacă suntem încă în perioada idilică, de început, în care propaganda ascunde derapajele şi viciile sistemului, încântându-ne aşa cum intelectualitatea occidentală era o vreme încântată de URSS până la dezvăluirile dezamăgite ale lui Panait Istrati şi ale altora? Nimic nou sub soare, oamenii sunt la fel peste tot. Un motiv în plus ca să ne cunoaştem şi să ne veghem democraţia şi libertatea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: