Stranierii


adrian-gagiu-2.JPGÎn puterea primăverii, cam spre primele canicule (vremea când turbează câinii, că asta însemna „canicula” pe vremea latinilor), ne vom delecta iar cu alegeri locale. Deja, înteţirea talk-show-urilor propagandistice de pe foarte micile ecrane prevesteşte apropiata deschidere a sezonului de vânătoare de funcţii în administraţia publică locală. Alte promisiuni sau aceleaşi (că fazanii, papagalii şi restul şeptelului ce bagă hârtii într-o ladă au memorie scurtă), alţi vânători sau aceiaşi. Sau nu?

Pentru prima oară în România, conform site-ului Guvernului, în cursa electorală se vor putea înscrie şi cetăţeni din alte state membre ale Uniunii Europene, cu condiţia să aibă domiciliul pe raza primăriei respective. În alte state din UE, e o practică deja obişnuită, în ton cu tendinţele babilonice ale globalizării şi ale ghiveciului de identităţi. Anul trecut, chiar unii români care locuiesc în mai multe comunităţi locale din Italia şi Spania şi-au depus candidaturile pentru funcţii în consiliile locale. Apropo de identitatea colectivă, de familie şi naţiune, ştiţi de ce stau peştii oceanici în bancuri de sute şi mii de indivizi, sau de ce lupii şi urşii atacă mai ales vitele răzleţite de turmă?

Deci vom avea consilieri locali şi judeţeni germani sau englezi? Nu e exclus teoretic, putem visa ca servitoarele vizavi de cazarmă, dar depinde ce fel de germani sau englezi, fiindcă stranieri au în echipă şi CFR Cluj, şi Pandurii Târgu-Jiu, dar sunt situate la extremele clasamentului. Ce l-ar putea face pe un fotbalist bun sau pe un administrator bun să vină de la Glasgow la Oradea, să zicem? Variante de răspuns: nebunia subită, lăcomia patologică sau nimic. Logic ar fi ca, dacă e cu adevărat bun, să tindă spre mai sus.

La depunerea candidaturii, pe lângă documentele necesare cetăţenilor români, cetăţenii altor state UE trebuie să declare pe proprie răspundere că nu sunt lipsiţi de dreptul de a candida în statul membru de origine în urma unei hotărâri judecătoreşti şi că nu deţin funcţii în alt stat membru UE echivalente funcţiilor incompatibile în România cu statutul de ales local. Dar declaraţiile astea pe proprie răspundere pot lăsa loc la felurite surprize-surprize, că până află troglodiţii ăia din România, băiatul e cu sacii în căruţă şi conturile în Cipru, putând să ne salute din mers ca faimoşii investitori italieni ce dispăreau cu salariile pantofarilor sau ale cusătoreselor când îşi lichidau subit neo-plantaţia.

Chiar, de ce ar veni un occidental serios să ne fericească din postura de ales local? N-are ce face la el acasă, pentru ai lui, l-a apucat insomnia de grija noastră, că ne administrăm prost şi ne furăm între noi, aşa că vine să dea şi el o mână de ajutor? Mai uşor cu visele de cocotă cool, cum că nu suntem în stare să ne administrăm şi să vină occidentalii civilizaţi să ne lumineze, iar noi să continuăm să nu facem nimic, ca nişte asistaţi ai UE. Istoria ne arată că nu Kant, Faraday, Pasteur sau alte minţi luminate ale Occidentului s-au dus mânaţi de altruism să administreze popoarele din colonii. Iar Irakul ar avea de adăugat o vorbă-două despre binefacerile democraţiei aduse de trupele SUA, după un război mai dezastruos decât cel din Vietnam, cum zice chiar Madeleine Albright.

(Jurnal bihorean, 4 martie 2008)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: