Garcea la putere


Dacă tot se preconizează supravegherea cu camere video a elevilor din şcolile orădene, ia să ne amintim noi că Marea Britanie, patria parlamentarismului modern şi a Magnei Charta, dar şi a lui Orwell, e acum statul cu cel mai mare număr de camere de supraveghere pe cap de locuitor: vreo zece. „The Telegraph” publică un raport oficial conform căruia 653 de instituţii ale statului, printre care poliţia, administraţia financiară şi serviciile de informaţii, înregistrează şi interceptează conversaţiile telefonice, e-mail-urile şi scrisorile a sute de mii de oameni în fiecare an, deşi nu sunt admise ca probe în instanţă. Atunci la ce-s bune? Peste 1000 de telefoane sunt ascultate zilnic, iar peste 1000 de interceptări s-au dovedit fără rost, deci banii publici sunt şi acolo aruncaţi pe geam.

Dacă şi noi vom trata elevii ca pe infractori şi-i vom pândi prin camere video, se vor bate şi se vor înjura mai puţin? Sau se vor delecta şi educatorii cu filmuleţe de genul celor postate chiar de elevi pe YouTube? Care e eficienţa camerelor video? Au dispărut furturile din magazine, accidentele de pe „autostrada” Bucureşti-Piteşti sau scobitul în nas la servici? De ce nu se pun camere video în fiecare locuinţă, contra violenţei domestice, sau pe fiecare individ, contra sinuciderilor? Dar ciobanii cum de nu s-au gândit să pună camere video la turmă contra lupilor?

Staţi că mai e, băieţii s-au gândit şi la asta. Tot în perfidul Albion s-a introdus în dotarea consiliilor locale, a poliţiei şi a magazinelor un generator de sunete cu frecvenţă foarte înaltă pentru împrăştierea tinerilor turbulenţi. Tot „The Telegraph” relatează despre L495 Mosquito, cum e numit aparatul, şi despre numeroasele reacţii civice ostile acestuia, căci el îi afectează pe toţi cei din raza lui de acţiune. Poate că în noua viziune toţi suntem nişte infractori. N-avem nimic de ascuns? Credem noi! Sau poate avem alte opinii decât puterea.

În Marea Britanie sunt vreo 200 de cuvinte cheie ce te pot aduce în atenţia „supraveghetorilor”, printre care terorist, AK 47, explozie, dar şi extraterestru sau OZN. Ce glumă tare ar fi dacă oamenii ar fi mai uniţi şi ar folosi toţi într-o zi astfel de cuvinte în conversaţiile lor monitorizate, până ar crăpa sistemul! Dar ce fac „incoruptibilii” supraveghetori cu înregistrările respective dacă suspiciunile nu se confirmă? Le şterg sau adună tone de arhive de folosit la o adică? Suspectul mai e informat sau scopul supravegherii e supravegherea? Timpul trece, leafa merge (din bani publici, adică ai supravegheaţilor). Dacă ei ne supraveghează pe noi, noi de ce nu-i supraveghem pe ei? Ei ce au de ascuns? Şi ce fericiţi ar fi fost Hitler şi Stalin cu tehnologia modernă!

Cât de simpatic e şi pe cine mai reprezintă un stat care-şi spionează cetăţenii? Ajungem astfel la întrebarea esenţială: ghici cine îi permite s-o facă? Am uitat că ministru înseamnă la origine servitor, iar funcţionarii publici au rostul de a uşura funcţionarea societăţii omeneşti, adică relaţiile dintre noi toţi? Legea talionului şi toate armatele de Garcea tot n-au eradicat criminalitatea şi terorismul, sângele cheamă alt sânge. Doar educaţia, morala individuală şi respectul reciproc ne-ar putea face oameni.

(Jurnal bihorean, 19 februarie 2008)

Anunțuri

One response to this post.

  1. Posted by adriang on 23 Aprilie 2008 at 1:22 am

    Because they can! : )

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: